Pfizer e BioNTech fillojnë provat e vaksinës kundër omicron

Pfizer e BioNTech fillojnë provat e vaksinës kundër omicron

Pfizer dhe BioNTech kanë njoftuar se kanë filluar provat klinike në një version të ri të vaksinës së tyre që synon llojin omicron të koronavirusit, i cili pjesërisht shmang mbrojtjen e ofruar nga versioni origjinal me dy doza të vaksinës së tyre mRNA.

Kompanitë planifikojnë të testojnë përgjigjen imune ndaj vaksinës në tri doza në të pa vaksinuarit dhe si një dozë përforcuese për njerëzit që kanë marrë dy doza të dozës së tyre origjinale.

Ata po testojnë gjithashtu dozën e katërt të vaksinës së tyre ekzistuese dhe dozën e katërt të vaksinës omicron te njerëzit që kanë marrë dozën e tretë të vaksinës së tyre tre deri në gjashtë muaj më parë.

Më shumë se 1400 persona do të marrin pjesë në anketë.


“Megjithëse hulumtimet aktuale dhe të dhënat nga praktika tregojnë se dozat përforcuese ende ofrojnë një nivel të lartë mbrojtjeje kundër sëmundjeve të rënda dhe shtrimit në spital për shkak të omicron, ne jemi të vetëdijshëm për nevojën për t’u përgatitur nëse kjo mbrojtje dobësohet me kalimin e kohës dhe për të ndihmuar në luftimin e omicron dhe varianteve të reja në të ardhmen,” tha në një deklaratë drejtoresha e kërkimit dhe zhvillimit të vaksinave të Pfizer, Catherine Jansen.

Pfizer tha se mund të jetë që dy doza të vaksinës së tyre origjinale nuk janë të mjaftueshme për të mbrojtur kundër omicron dhe se mbrojtja kundër shtrimit në spital dhe vdekjes është e dobët.

Por Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve thanë se një dozë e tretë e një vaksine mRNA si ajo e Pfizer siguron 90 për qind mbrojtje nga shtrimi në spital për COVID-19.

Disa vende tashmë kanë filluar të ofrojnë doza shtesë përforcuese dhe një studim i fundit nga Izraeli tregoi se doza e katërt e vaksinës mRNA rrit numrin e antitrupave, por jo aq sa për të parandaluar infeksionin me omicron.

Lexo edhe

Video