Petkov: Ne kemi nevojë për konsensus të gjerë për anëtarësimin e Shkupit në BE

Petkov: Ne kemi nevojë për konsensus të gjerë për anëtarësimin e Shkupit në BE

Kryeministri bullgar Kiril Petkov tha se Bullgaria ka nevojë për një konsensus të gjerë për çështjen e fillimit të bisedimeve të anëtarësimit të Shkupit në BE.

Duke folur për shtypin sot në Vatikan teksa doli nga një audiencë me Papa Françeskun, ai tha se heqja e vetos bullgare për fillimin e bisedimeve të pranimit në BE me Maqedoninë e Veriut mund të jetë në rendin e ditës pasi Ministria e Jashtme në Sofje të raportojë rezultatet e dialogut me Maqedoninë e Veriut.

“Për disa gjëra, ka vija të kuqe që duhet të ekzistojnë, siç është çështja e korrupsionit. Për një çështje kombëtare si kjo, është thelbësore që askush të mos ketë të drejtë të marrë një vendim vetë. Nëse duam të ndryshojmë qëndrimin bullgar, duhet një konsensus i gjerë që përfshin koalicionin qeveritar dhe pjesë të opozitës”, tha Petkov.

“Mund të flasim për heqjen e vetos për fillimin e bisedimeve të BE-së me Maqedoninë e Veriut vetëm pasi Ministria e Jashtme të paraqesë rezultatet më të fundit të progresit (të dialogut) ndërmjet dy vendeve dhe të mblidhet Këshilli Konsultativ për Sigurinë Kombëtare (CCNS), se ato mund të diskutohen, përfshirë me opozitën dhe shërbimet e sigurisë, dhe të arrihet një marrëveshje, dhe pastaj Parlamenti të vendosë për këtë çështje dhe vetëm pasi të kemi zhvilluar një diskutim dhe të kemi arritur një marrëveshje, mund ta bëjmë këtë hap (për heqjen e vetos). Çdo gjë tjetër përdoret për realizimin e qëllimeve politike të brendshme”, tha Petkov.


Kryeministri në ditët e kaluara ka thirrur vazhdimisht takimin e CCNS me presidentin, por presidenti Rumen Radev tha se tashmë ekziston një konsensus në Bullgari dhe se dëshiron të dëgjojë mendimet e Petkov-it para se të vendosë për mbledhjen e CCNS.

Kryetari i Asamblesë Kombëtare Nikolla Minchev tha në Sofje se tema e heqjes së vetos duhet të diskutohet në Parlament, pasi ai është organ përfaqësues i gjithë shoqërisë bullgare.

“Sigurisht, në muajt e fundit dialogu (me Maqedoninë e Veriut) është në nivelin më të lartë në krahasim me vitet e mëparshme,” tha Minchev, duke shtuar se kjo ka çuar në përparim dhe është arsyeja pse kryeministri dëshiron që të mblidhet CCNS me presidentin.

Sipas Minchev-it, përfaqësimi i CCNS është i tillë që do të lejonte arritjen e një qëndrimi kombëtar./BTA

Lexo edhe

Video