Peshku predator në Adriatik që shkatërron pothuajse gjithçka para tij

Peshku predator në Adriatik që shkatërron pothuajse gjithçka para tij

Rreth 465 lloje peshqish aktualisht jetojnë në Adriatik, dhe tani një peshk grabitqar që shkatërron pothuajse gjithçka para tij, është vënë re gjithashtu.

Jakov Dulçiq nga Instituti i Oqeanografisë dhe Peshkimit në Split, ka folur sot për mediat kroate lidhur me praninë e këtij peshku të rrezikshëm në ujërat e detit.

“Ai erdhi nga Deti i Kuq dhe gradualisht po përhapet. Ardhja e parë ishte në vitin 1991 dhe specia po zhvillohet shumë shpejt. Numri i vezëve që jep është shumë i madh dhe ata lindin gjatë gjithë vitit, ”tha Dulçiq.


Bëhet fjalë për një specie shumë agresive, një migrues Lessepsian i cili arriti në pjesën lindore të Mesdheut përmes Kanalit të Suezit.

“Për shkak të agresivitetit të tij, në kuptimin që ka karakteristika shumë të mira biologjike dhe ekologjike, ai po përhapet shumë shpejt në ekosistemin e ri ”, tha Dulçiq, duke shtuar se vitin e kaluar dhe këtë vit, kishte dy gjetje të këtij lloji në Adriatik, pranë Italisë dhe Shqipërisë.

“Ende nuk është gjetur në ujërat tona, por shumohet me shpejtësi, është një grabitqar i dallueshëm. Nëse thereni, ndodh dhimbje e tmerrshme. Ne kemi pasur disa raste me pasoja të rënda, dhe në disa raste vdekje. Ky peshk po shkakton probleme të mëdha në peshkim në Qipro dhe Turqi,” tha ai.

Lexo edhe

Video