Pesë mënyra se si prekeni me COVID-19 dhe nuk e dini

Pesë mënyra se si prekeni me COVID-19 dhe nuk e dini

Ne jetojmë me një pandemi për gati dy vjet, kështu që do të mendonit se jeni tashmë një ekspert në shmangien e koronavirusit. Por me variantin delta, vaksinat, dozën përforcuese dhe kthimin e ngadaltë në “normalitetin e vjetër”, duhet të jesh ende i kujdesshëm. Mjafton vetëm një moment pakujdesi për t’u infektuar dhe shkencëtarët dhe ekspertët kanë për zbuluar mënyrat më të zakonshme të infektimit me koronavirus gjatë dimrit.

1. Nga anëtarët e familjes së vaksinuar: Studimet e reja kanë treguar gjithashtu se personat e vaksinuar mund ta transmetojnë koronavirusin te njerëzit me të cilët jetojnë. Shkencëtarët britanikë pohojnë se njerëzit e vaksinuar plotësisht kanë një shans 38 për qind për të transmetuar koronavirusin te familjet e pavaksinuara dhe një shans 25 për qind për ta transmetuar atë te njerëzit plotësisht të vaksinuar.

2. Nuk keni marrë një dozë përforcuese: Efektiviteti i vaksinës Covid-19 zvogëlohet me kalimin e kohës. Një studim tregoi se efektiviteti i vaksinës Pfizer ra nga 94 për qind në 70 për qind nga pranvera në vjeshtë. Megjithatë, të gjitha vaksinat janë ende shumë efektive në parandalimin e formave të rënda të sëmundjes, shtrimit në spital dhe vdekjes. Nëse i përkisni një grupi që tashmë mund të marrë një dozë përforcuese, sigurohuni që ta bëni këtë dhe të forconi imunitetin tuaj.


3. Mbani maskën e gabuar: Maska mbrojtëse duhet të mbulojë gjithmonë hundën dhe gojën. Nëse e vendosni nën hundë, mund ta transmetoni lehtësisht virusin, por edhe mund të infektoheni. Sigurohuni që të lani duart përpara se të vendosni maskën, vendoseni rreth veshëve pa prekur qafën ose ballin dhe mos e prekni nga brenda.

4. Mbani maska ​​shumë të holla: Ekspertët rekomandojnë maska ​​​​të cilësisë më të lartë (N95, KN95 ose maska ​​​​kirurgjikale) për shkak të mutacionit të virusit, sepse studimet kanë treguar se ato filtrojnë rreth 95 për qind të grimcave të virusit, ndërsa maskat prej pëlhure filtrojnë vetëm 37 për qind.

5. Në aeroport: Kur udhëtoni, nuk është e rëndësishme të bëni kujdes vetëm në avion. Përkatësisht, rreziku fshihet në radhët e gjata në aeroporte ku njerëzit janë në kontakt të ngushtë dhe të gjatë. Përveç kësaj shkëmbehen dokumente dhe preken sipërfaqe të ndryshme. Në aeroport, është e rëndësishme të mbani një maskë në çdo kohë dhe të mbani një distancë sa më shumë që të jetë e mundur.

Lexo edhe

Video