Përshpejtohet inflacioni mes rritjes së çmimeve të energjisë në Suedi

Përshpejtohet inflacioni mes rritjes së çmimeve të energjisë në Suedi

Inflacioni i çmimeve të prodhimit në Suedi u përshpejtua në nëntor pas, një rëniejeje 11-mujore, në tetor, mes kostove të larta të energjisë, sipas Zyrës së Statistikave të Suedisë.

Çmimet e prodhimit u rritën me 19,5% në terma vjetore, në nëntor, pas një rritjeje prej 18,7% në tetor. Çmimet e tyre në tregun e brendshëm u rritën me 17,5%.

Çmimet e energjisë u rritën me 50,5% krahasuar me vitin e kaluar, dhe më shume se muaji u kaluar (46,1%).


Gjithashtu, çmimet e produkteve te konsumit shenuan nje rritje prej 6,4%.

Në bazë mujore, çmimet e prodhimit u rritën me 2,2% në nëntor, pas një rënieje prej 1,5% në muajin e mëparshëm.

Të dhënat treguan gjithashtu se çmimet e importit u rritën me 25% në terma vjetore, në nëntor, ndërkohë një muaj më parë, ato ranë me 0,3%.

Çmimet e eksportit u rritën me 21,5% në terma vjetore dhe me 1,4% në nëntor./atsh

Lexo edhe

Video