Përdorimi i paligjshëm i sprejit në futboll, FIFA ka borxhe në vlerë 100 milionë euro

Përdorimi i paligjshëm i sprejit në futboll, FIFA ka borxhe në vlerë 100 milionë euro

Gjykata e Lartë e Brazilit shpalli fajtore Federatën Ndërkombëtare të Futbollit për përdorimin e paligjshëm të sprejit të përdorur nga gjyqtarët kur shënonin situata të caktuara gjatë një ndeshjeje.

Një shpikje që ua bënte më të lehtë gjyqtarëve në ndeshjet e futbollit mund t’i kushtojë shtrenjtë FIFA-s.

Argjentinasi Pablo Silva, i cili shpiku sprejin me partnerin e tij Hain Aleman, paditi FIFA-n për përdorim të paligjshëm të patentës dhe duhet të marrë 100 milionë euro dëmshpërblim.

Që kur e testova në ligën e dytë të Argjentinës, spreji është bërë së shpejti një pjesë standarde e pajisjes së gjyqtarëve të futbollit. Është e diskutueshme që askush nuk u kujtua të paguajë dëmshpërblim për njerëzit që shpikën sprej.


Silva dhe Aleman ngritën një padi kundër FIFA-s në Gjykatën e Lartë të Brazilit, e cila pranoi padinë e tyre dhe urdhëroi FIFA-n që t’u paguajë 100 milionë euro dëmshpërblim.

Krahas gjithë kësaj mosmarrëveshja do të vazhdojë sepse shpikësit e sprejit kërkojnë që përgjegjësit e “vjedhjes së patentave” të merren në përgjegjësi, ndër ta është edhe njeriu i parë i Organizatës Botërore të futbollit, Gianni Infantino.

Mediat braziliane raportojnë gjithashtu se Silva dhe Aleman arritën një marrëveshje me drejtuesit e atëhershëm të FIFA-s, Sepp Blatter dhe Julio Umberto gjatë Botërorit 2014 në Brazil për shitjen e një patente me vlerë 40 milionë dollarë, por pasuan një sërë skandalesh dhe arrestimesh dhe ndryshimi në paratë e FIFA-s nuk u mor kurrë dhe gjyqtarët në mbarë botën vazhduan të përdorin sprej.

Shpikësit e patentës kanë përfituar edhe nga vendimi i Gjykatës së Lartë të Brazilit para Botërorit 2018 që spreji të mos përdoret, por Infantino ishte këmbëngulës në qëllimin e tij – gjyqtarët përdorën sprej, dhe vendimi i gjykatës ishte shkelur.

Silva dhe Aleman vazhduan të luftonin për të drejtat e tyre të patentës dhe më pas punësuan një avokat të ri, Kristian Zanin Martin, i cili i ndihmoi të merrnin një vendim dhe një kompensim të lartë për dëmin.

Lexo edhe

Video