Për Suedinë dhe Republikën Çeke, përparësia e Presidencës së BE do të jetë Ballkani Perëndimor

Për Suedinë dhe Republikën Çeke, përparësia e Presidencës së BE do të jetë Ballkani Perëndimor

Prioriteti për Republikën Çeke dhe Suedinë gjatë Presidencës me Bashkimin Evropian do të jetë Ballkani Perëndimor dhe përparimi për vendet në rajon ku reformat kanë për qëllim respektimin e vlerave evropiane, deklaruan sot ministrja e Jashtme suedeze Ann Linde dhe ministri i Jashtëm çek Jakub Kulhanek në Pragë.

Republika Çeke do të marrë Presidencën e BE -së nga korriku 2022, ndërsa në janar 2023 Suedia do të marrë Presidencën.

“Do të doja të dëgjoja një premtim në samitin BE-Ballkan Perëndimor gjatë Presidencës çeke për një datë të caktuar që, të themi, Serbia, Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut t’i bashkohen BE-së,” tha Kulhanek në një konferencë të përbashkët shtypi.


Kreu i diplomacisë suedeze theksoi se gjithçka varet nga përparimi i reformave që duhet të synojnë respektimin e vlerave evropiane në ato vende.

“Ballkani është i një rëndësie të madhe. Shqipëria dhe Maqedonia Veriore kanë përmbushur kushtet për fillimin e negociatave dhe ato duhet të fillojnë menjëherë,” tha Ann Linde.

Ministri Kulhanek kujtoi se BE u ka premtuar vendeve të Ballkanit Perëndimor një perspektivë evropiane për shumë vite dhe nuk është në gjendje t’i përmbushë ato premtime.

“Procesi i zgjerimit do të marrë vite, por është e nevojshme të dërgohet një sinjal për t’u mbështetur në ato vende. Jo vetëm vendet e Ballkanit Perëndimor do të përfitojnë nga kjo, por edhe i gjithë BE -ja. Kjo do të ndihmonte për shembull trajtimin efektiv të migrimit të paligjshëm,” tha ministri i Jashtëm çek.

Lexo edhe

Video