Pëllumbi rrallë i filmuar: Sikur kemi gjetur një njëbrirësh

Shkencëtarët nga American Bird Conservancy kanë gjetur një pëllumb të rrallë fazani që nuk është fotografuar nga askush për gati 140 vjet.

Ata vendosën kamera në ishullin Fergusson, në Papua Guinenë e Re, dhe arritën të dokumentojnë kërcitjen e një pëllumbi të madh shumëngjyrësh.

Sipas American Bird Conservancy, pëllumbi fazan është “një pëllumb i madh që banon në tokë” dhe vetëm në një ishull në brigjet lindore të Papua Guinesë së Re.

Këto janë fotot dhe regjistrimet e para të konfirmuara të këtij zogu që nga viti 1882, shkruan Business Insider.


“Kur shikuam pamjet, u ndjemë sikur kishim gjetur një njëbrirësh. Është një moment që shpendët ëndërrojnë gjatë gjithë jetës së tyre,” tha John C. Mittermeier nga American Bird Conservancy.

Jordan Boersma nga Universiteti Cornell tha se ai u godit nga pamja e “këtij zogu që po kalonte pranë kamerës”. Përkatësisht, ai besonte se ata kishin më pak se një për qind shanse për të kapur një pëllumb fazani me këmbë të zeza.

“Derisa arritëm në një fshat në shpatet perëndimore të Kilkerranit, takuam gjuetarë që kishin parë dhe dëgjuar pëllumba fazani. Ne ishim gjithnjë e më të sigurt se emri vendas Auwo i referohet këtij zogu dhe kishim ndjenjën se më në fund po i afroheshim habitatit të tij”, tha biologu Jason Gregg, një nga drejtuesit e ekipit të ekspeditës.

Ekspertët u drejtuan në vendin e duhur nga një gjuetar vendas, Augustin Gregory, i cili tha se kishte parë një pëllumb fazani në disa raste në zonën ku ka kreshta të thepisura.

Pas këshillës së tij, ekipi vendosi kamera në një gumë afër lumit Kwama. Ata arritën të kapnin një zog jashtëzakonisht të rrallë vetëm dy ditë para përfundimit të ekspeditës.

Video