PE kërkon miratimin e vendimit për hyrjen e Bullgarisë dhe Rumanisë në Shengen

PE kërkon miratimin e vendimit për hyrjen e Bullgarisë dhe Rumanisë në Shengen

Parlamenti Evropian (PE) miratoi sot një rezolutë përmes së cilës i kërkoi Këshillit të BE të miratojë një vendim deri në fund të vitit mbi pranimin e Bullgarisë dhe Rumanisë në zonën Shengen. Rezoluta e PE-së u miratua me 547 vota kundër 49 dhe 43 abstenime.

Në rezolutë, PE shpreh zhgënjim që nga viti 2011 Këshilli i BE-së nuk ka arritur të marrë një vendim për zbatimin e plotë të acquis të Shengenit për Bullgarinë dhe Rumaninë, pavarësisht thirrjeve të përsëritura për këtë qëllim nga Komisioni Evropian dhe PE.

Rezoluta rikujton se të gjitha kushtet e nevojshme për zbatimin e plotë të acquis të Shengenit për Rumaninë dhe Bullgarinë ishin përmbushur tashmë nga të dy shtetet anëtare në vitin 2011.


Dokumenti i kërkon Këshillit të BE-së të ndërmarrë të gjitha hapat e nevojshëm për të miratuar vendimin e tij për zbatimin e plotë të dispozitave të acquis të Shengenit në Republikën e Bullgarisë dhe Rumanisë deri në fund të vitit 2022, duke siguruar kështu heqjen e kontrolleve të personave. kufijtë e brendshëm për të dyja këto shtete anëtare në fillim të vitit 2023.

PE më tej mirëpret vullnetin e Rumanisë dhe Bullgarisë për të pritur vullnetarisht një mision fakt-mbledhës, i cili përbën një shprehje, nga ana e tyre, të parimit të bashkëpunimit të sinqertë dhe besimit të ndërsjellë, pavarësisht faktit se ato tashmë kanë përmbushur të gjitha kushtet ligjore. kërkesat dhe nuk ka bazë për ndonjë vlerësim të mëtejshëm.

Rezoluta thekson gjithashtu se përfundimi i procesit të vlerësimit të Shengenit për Bullgarinë dhe Rumaninë dhe gjendja e gatishmërisë së të dy vendeve për të zbatuar të gjitha dispozitat e acquis të Shengenit u konfirmuan nga ekspertët e vlerësimit të Shengenit dhe nga Këshilli në konkluzionet e tij më 9 dhe 10 qershor 2011, dhe se në projektvendimin e 8 korrikut 2011, Këshilli i BE-së verifikoi se ishin plotësuar kushtet e nevojshme për zbatimin e acquis të Shengenit në të gjitha fushat, përkatësisht mbrojtjen e të dhënave, kufijtë ajror, kufijtë tokësorë, bashkëpunimin policor, Sistemi i Informacionit Shengen, kufijtë detarë dhe vizat./BTA

Lexo edhe

Video