PDK: Viti 2020 është i humbur për nxënësit, Qeveria me vendim skandaloz

PDK: Viti 2020 është i humbur për nxënësit, Qeveria me vendim skandaloz

Anëtari i Kryesisë së Partisë Demokratike të Kosovës, profesori Muzafer Shala, ka akuzuar Qeverinë e Kosovës për mënyrën e dobët të organizimit të procesit arsimor.

Shala ka thënë se Kosova sot përballet me një situatë të patolerushme të keq-menaxhimit të procesit mësimor nga ana e qeverisë Hoti, e veçanërisht Ministria e Arsimit.

“Kosova sot përballet me një situatë të patolerushme të keq-menaxhimit të procesit mësimor nga ana e qeverisë Hoti, e veçanërisht Ministria e Arsimit. Kjo qeveri e menaxhon arsimin sot për nesër. Ky shqetësim nuk është politik apo që vjen nga një parti opozitare. Por është rezultat i bisedave nga përvoja me shumë nxënës, mësimdhënës, prindër, e profesionist të arsmit, dhe nga analiza që ne si Parti Demokratike e Kosovës kemi bërë duke krahasuar me vendet e rajonit dhe ato evropiane se si kanë menaxhuar me procesin e mësimit gjatë pandemisë. Qeveria e Kosovës është në gjumë ose më mirë të thuhet e paaftë sa i përket organizimit te procesit mësimor në kohë pandemie. Madje që është edhe më keq  – nuk ka arritur ta implementoj as gjymsën e planit të propozuar vet për fillimin e vitit te ri shkollor 2020/2021 në kushte pandemie”, ka thënë ai.

Ai përmendi edhe disa nga problemet që e kanë karakterizuar procesin mësimor janë.


“MAShT-i është zotuar se do të gjej zgjidhje për 300 mësimdhënësit me sëmundje të rënda dhe kronike mirëpo Drejtoritë Komunale Arsimore në Komuna nuk po e zbatojnë këtë. Vendimet e reja të masave anti-Covid i ndalojnë mësimdhënësit e moshës përmbi 60 vjeçare që të shkojnë në shkolla për të mbajtur mësim. E pikërisht këtyre personave nuk u është ofruar ndonjë trajnim për procesin e mësimit online. Trajnimet për teknologjitë me të cilat implementohet mësimi online pothuajse nuk kanë ekzistuar fare; Tek procesi i mësimit fizik në shkolla, orët mbahen nga 30 min dhe kjo natyrisht do të ndikoj në rezultatet e nxënies së mësimit, e qe përkthyer në numra i bie që për 1 javë, secila klasë i ka diku 200 minuta më pak mësim. Pra, një orë mësimore në ditë më pak është baraz me 33% të mësimit të humbur; Si rezultat i legjislacionit dhe procedurave burokratike, Drejtoritë Komunale të Arsimit nuk kanë arritur t’i furnizojnë shkollat me maska, dezinfektues dhe mjete të tjera mbrojtëse. Krejt kjo është lënë në mëshirën e donatorëve, ku dihet se nuk është mbuluar i tërë territori i Kosovës. Pra qeveria ka dështuar të sigurojë mjetet më bazike – maska për mësimdhënësit dhe nxënësit! Mungesa e librave për nxënësit këtë vit ka qenë më e madhe për shkak të krizës ekonomike që i ka kapluar familjet në Kosovës si rezultat i pandemisë; Ka raste kur inspektoret shkojnë vazhdimisht në institucione shkollore dhe merren vetëm me pjesën formale të kontrollit, dhe zhvillimi i procesit mësimor është pa mbikëqyrje fare”, ka thënë ai.

Shala ka quajtur skandaloz vendimin e fundit të Ministrisë së Arsimit për të zgjatur pushimin dimëror për nxënësit, të cilët edhe ashtu kanë mbajtur shumë më pak orë sesa viteve paraprake.

Madje, ai ka thënë se këto vendime absurde po rrezikojnë edhe të ardhmen e fëmijëve tanë.

“E për ti dhënë një vulë edhe më të fuqishme këtij keqmenaxhimi, Qeveria Hoti vendosi që ta ndërpres procesin mësimor para kohe. Kjo është e patolerueshme në aspektin e implementimit të planprogramit mësimor dhe një barrë shumë e rëndë për prindërit, që gjatë kësaj kohe duhet të punojnë. Pra nxënësit do të pushojnë plotë 1 muaj gjatë dimrit, dhe kur i shtohet numri i orëve të humbura gjatë këtyre muajve të kaluar – i bie që viti 2020 është i humbur për ta. Prandaj, i bëjmë thirrje Qeverisë Hoti që ta kthej sa më parë fokusin tek sigurimi i cilësisë në arsim, shëndeti i nxënësve dhe mësimdhënëse dhe t’i minimizoj efektet negative që mund t’i vuajmë në 10-20 vitet e ardhshme”, tha ai.

Në fund, Shala ka propozuar një sërë pikat për Qeverinë të cilat duhet të implementohen menjëherë, duke nisur nga vendosja urgjente e mekanizmave konkret për sigurimin e cilësisë në kohë pandemie.

Lexo edhe

Video