Pas tempullit egjiptian gjendet një grumbull monedhash ari nga epoka islame

Pas tempullit egjiptian gjendet një grumbull monedhash ari nga epoka islame

Arkeologët në Egjipt kanë zbuluar një rezervë monedhash ari dhe argjendi gati 1000-vjeçare pas një tempulli në Esna, një qytet i vendosur përgjatë lumit Nil.

Thesari i zbuluar nga një ekip studiuesish nga Këshilli i Lartë i Egjiptit për Arkeologjinë, përfshin monedha të prera në pjesë të ndryshme të epokës islame, e cila filloi në vitin 610 pas Krishtit, kur profeti Muhamed mori zbulesën e tij të parë dhe zgjati afërsisht deri në shekullin 13.

Monedhat e dukshme të gjetura gjatë gërmimeve, të cilat filluan vitin e kaluar, përfshijnë 286 monedha argjendi të mbretërve dhe mbretërive të asaj epoke, si dhe një shumëllojshmëri monedhash ari, një monedhë nga Armenia që u pre gjatë mbretërimit të mbretit Leo II në shekullin 13 dhe monedha bronzi dhe bronzi nga Perandoria Osmane.


Gjithashtu midis “thesarit të fshehur” u gjetën dirhemë (monedha argjendi të përdorura në disa shtete arabe, duke përfshirë Emiratet e Bashkuara Arabe të sotme) të prera nga një sërë mbretërish dhe sulltanësh.

Përveç kësaj, studiuesit zbuluan kallëpe dhe peshore që u përdorën gjatë procesit të prerjes.

Arkeologët nuk janë të sigurt se pse grumbulli i monedhave u braktis në vendin e tempullit dhe shpresojnë se analizat e mëtejshme të ruajtjes do të japin të dhëna për historinë e monedhave, sipas deklaratës së Ministrisë egjiptiane të Turizmit dhe Antikitetit.

Lexo edhe

Video