Parlamenti në Bullgari ratifikon marrëveshjen për blerjen e tetë avionëve luftarakë të rinj F-16

Parlamenti në Bullgari ratifikon marrëveshjen për blerjen e tetë avionëve luftarakë të rinj F-16

Parlamenti i Bullgarisë votoi të premten, 151-42 me tetë abstenime, për të ratifikuar përfundimisht një projektligj që ratifikon marrëveshjen ndërkombëtare (LOA) BU-D-SAD “Blerja e tetë avionëve të rinj F-l6C/D Block 70, municioneve, mjeteve stërvitore, mjeteve mirëmbajtëse, pjesëve rezervë, mbështetje fillestare dhe trajnim për Forcën Ajrore Bullgare”, dhe marrëveshjen ndërkombëtare (LOA) BU-PLBC “Sistemi Multifunksional i Shpërndarjes së Informacionit – Sistemi i Radios Taktike të Përbashkët (MIDS JTRS) dhe mbështetje e pajisje përkatëse”. Projektligji u miratua në dy lexime.

Të dy marrëveshjet zbatojnë fazën e dytë të një projekti për blerjen e avionëve të rinj luftarakë për Forcat Ajrore Bullgare. Vlera e marrëveshjeve është përkatësisht 1,292,740,102 USD dhe 3,672,083 USD.

Shpenzimet e nevojshme buxhetore për Bullgarinë për fazën e dytë të projektit për avionët e rinj luftarakë arrijnë në një total prej 1,296,412,185 USD, pa TVSH. Duke qenë se Bullgarisë i është dhënë e drejta për të paguar me këste të gjitha marrëveshjet e sapo përfunduara dhe programin në kuadër të programit të Shitjeve Ushtarake të Jashtme (FMS), paratë planifikohen të paguhen brenda një afati prej dhjetë vitesh.

Afati i pagesave sipas viteve është sugjeruar nga Administrata Amerikane. Afati mund të ndryshohet nëse një marrëveshje konkrete amandamentohet, sipas kushteve dhe procedurës së Aktit të Marrëveshjeve Ndërkombëtare të Republikës së Bullgarisë dhe/ose koordinuar me Ministrinë Bullgare të Financave.


Për arsye konfidencialiteti, neni 3 i projektligjit i propozon Kuvendit Kombëtar të urdhërojë që marrëveshjet të mos publikohen.

Procesi për lidhjen e marrëveshjeve filloi në gusht të vitit 2021, me një Letër Kërkesë për Letër Oferte dhe Pranimi (LOR për LOA) nga ministri i atëhershëm i mbrojtjes, pasuar nga negociatat e zhvilluara gjatë mandatit të qeverisë së rregullt të fundit. Marrëveshjet përfundimtare u nënshkruan më 15 korrik 2022 në Komandën Evropiane të SHBA-së, dhe më 9 nëntor 2022 në Sofje.

Kjo është grupi i dytë i tetë avionëve F-16 që Bullgaria i ka kontraktuar për blerje.

Marrëveshja për tetë avionët e parë me shumë role F-16 Block 70 dhe mbështetje, municione, raketa Sidewinder AIM 9X Block II dhe materiale dhe shërbime shoqëruese me një çmim prej 1.2 miliardë dollarë u nënshkrua në korrik të vitit 2019. Dy avionët e parë do të dorëzoheshin në mesin e vitit 2023 dhe dy të fundit në tremujorin e parë të vitit 2024, por COVID-19 ka vonuar zbatimin e projektit.

Lexo edhe

Video