Papunësia shënon rënie të lehtë në BE e eurozonë për muajin mars

Papunësia shënon rënie të lehtë në BE e eurozonë për muajin mars

Papunësia në Bashkimin Evropian dhe eurozonë ra lehtë në mars, ndërsa në Kroaci ra edhe nën mesataren e eurozonës, tregoi sot një raport i Entit Evropian të Statistikave.

Shkalla e papunësisë në BE, e matur nga metodologjia e Organizatës Ndërkombëtare të Punës (ILO), qëndroi në 6.2 për qind në mars, 0.1 pikë përqindje më poshtë nga vlera e saj e rishikuar në shkurt, sipas Eurostat-it.

Ajo u ul lehtë edhe në eurozonë, gjithashtu me 0.1 pikë përqindjeje krahasuar me vlerën e rishikuar muajin e kaluar, duke zbritur në 6.8 për qind. Në mars 2021, ajo ishte 7.5 për qind në BE dhe 8.2 për qind në eurozonë.

Gjithsej 13.374 milionë njerëz ishin të papunë në BE në mars, nga të cilët 11.274 milionë ishin në eurozonë.

Krahasuar me muajin shkurt, numri i tyre në BE është ulur me 85 mijë, dhe me 76 mijë në eurozonë. Krahasuar me muajin mars të vitit të kaluar, është ulur me 2.359 milionë në BE dhe me 1.931 milionë në eurozonë.

Spanja dhe Greqia gjithashtu shënuan norma dyshifrore të papunësisë në mars, më e larta midis vendeve të BE-së me 13.5 për qind dhe 12.9 për qind, pasuar nga  Italia me 8.3 për qind.

Në Kroaci, shkalla e papunësisë e matur me metodologjinë e ILO-s ishte 6.5 për qind në mars dhe ishte 0.1 pikë përqindje më e ulët se në shkurt. Në mars të vitit të kaluar ishte 8.4 për qind. Kështu Kroacia u kthye në fillimin e pandemisë në mars 2020 me shkallën e papunësisë. Në shkurt 2020, ishte 5.9 për qind.

Sipas Eurostat, në Kroaci kishte 118.000 të papunë në mars, 1.000 më pak se një muaj më parë. Krahasuar me marsin 2021, numri i tyre është ulur me 34 mijë.


Sllovakia regjistroi të njëjtën normë papunësie si Kroacia në mars dhe Finlanda është afër me 6.6 për qind.

Republika Çeke vazhdon të ketë shkallën më të ulët të papunësisë në BE, me 2.3 për qind. Pas tyre vijnë Gjermania me 2,9 për qind dhe Malta dhe Polonia me tre për qind. Hungaria dhe Holanda janë afër me përkatësisht 3.2 dhe 3.3 për qind.

Papunësia në mesin e qytetarëve nën moshën 25-vjeç gjithashtu ra lehtë në muajin mars, ku shkalla e papunësisë në BE dhe eurozonë ra me 0.1 pikë përqindjeje në krahasim me shkurtin, në 13.9 për qind.

Marsin e kaluar ishte 18.1 për qind në BE dhe 18.4 për qind në eurozonë. 2.57 milionë të rinj ishin pa punë në BE në mars të këtij viti, nga të cilët 2.09 milionë ishin në eurozonë. Krahasuar me muajin shkurt, numri i të papunëve është ulur në BE me 15 mijë, ndërsa në eurozonë me 17 mijë.

Krahasuar me marsin e vitit të kaluar, numri i tyre është më i ulët për 623 mijë në BE dhe 507 mijë në eurozonë.

Ndër vendet e BE-së, të dhënat e të cilave Eurostat kishte në dispozicion, Spanja dhe Greqia shënuan normat më të larta të papunësisë tek të rinjtë në muajin mars, përkatësisht 29.6 dhe 27.2 për qind. Ato pasohen nga Italia dhe Suedia me norma të papunësisë te të rinjtë, përkatësisht 24.5 dhe 22.3 për qind.

Shkalla e papunësisë së qytetarëve nën 25-vjeç është gjithashtu e lartë në Portugali, ku ishte 21.6 për qind dhe në Sllovaki, 18.8 për qind. Normën më të ulët të papunësisë te të rinjtë e shënoi sërish Gjermania me 5.5 për qind dhe në grup ishin edhe Austria dhe Danimarka me 6.9 për qind.

Kroacisë, Belgjikës, Qipros, Rumanisë dhe Sllovenisë nuk u kërkohet të paraqesin të dhëna mujore për papunësinë e të rinjve.

Në tremujorin e parë, Kroacia regjistroi një normë papunësie të të rinjve prej 17 për qind, me 23.000 të papunë, sipas Eurostat. Në tremujorin e katërt 2021, sipas të dhënave të rishikuara të Eurostat, ajo arriti në 18.4 për qind, me 25 mijë të rinj pa punë.

Lexo edhe

Video