Osmani – Lirman: Berlini mbetet në ballë të perspektivës evropiane të Maqedonisë së Veriut e rajonit

Osmani – Lirman: Berlini mbetet në ballë të perspektivës evropiane të Maqedonisë së Veriut e rajonit

Berlini mbetet në ballë të perspektivës evropiane të Maqedonisë së Veriut dhe të gjithë rajonit. Fillimi i bisedimeve për anëtarësim me Maqedoninë e Veriut është në agjendën kryesore të Ministrisë së Jashtme dhe Qeverisë gjermane, njoftoi ministri i Jashtëm Bujar Osmani pas takimit në Berlin me Anna Lirman, Ministre e Shtetit për Evropën në Ministrinë e Jashtme gjermane.

“Integrimi evropian i vendeve të Ballkanit Perëndimor është bërë çështje e sigurisë dhe përfundimi i tij është kontribut për mbijetesën e arkitekturës evropiane të sigurisë”, ka shkruar Osmani në Facebook.

Gjatë vizitës së tij në Berlin, ministri Osmani ka takuar në Bundestag Mikhail Roth, kryetar i Komisionit për Punë të Jashtme dhe Anton Hofreiter, kryetar i Komisionit për Çështje të BE-së, me ç’rast u rikonfirmua angazhimi dhe mbështetja gjermane për rrugën evropiane të Maqedonisë së Veriut.


Në një deklaratë nga Berlini, ministri i Jashtëm tha se kjo ishte një vizitë e rëndësishme pune në Gjermani, ku u diskutua për sfidat e paraqitura nga agresioni rus në Ukrainë dhe perspektivën e bllokuar evropiane të rajonit si burim i cenueshmërisë sistematike.

“E informova Qeverinë gjermane dhe Bundestagun gjerman për hapat e ndërmarrë nga Republika e Maqedonisë së Veriut për të arritur 100% përputhshmëri me politikën e jashtme dhe të sigurisë të BE-së dhe në këtë mënyrë tregova pjekuri, por edhe qëndrueshmëri si partnere e Bashkimit Evropian dhe NATO-s. rajonin, dhe natyrisht e informova Qeverinë dhe Parlamentin për rrjedhën e bisedimeve me Republikën e Bullgarisë. Duke vënë në dukje se është koha që Republika e Bullgarisë të tregojë lidership strategjik për t’i dhënë fund këtij cikli toksik të marrëdhënieve që ka zgjatur prej vitesh dhe që lë pasoja të qëndrueshme midis qytetarëve në të dy anët e kufirit, dhe natyrisht BE-ja të marrë udhëheqjen strategjike. Këto momente historike imponojnë pikërisht këtë”, tha ai në një deklaratë nga Berlini.

Osmani nesër nga Berlini do të udhëtojë për në Sofje, transmeton AlsatM.

Lexo edhe

Video