Osmani: BE t’i bëjë presion Serbisë që të ndalë provokimet ndaj Kosovës

Osmani: BE t’i bëjë presion Serbisë që të ndalë provokimet ndaj Kosovës

Presidentja Vjosa Osmani ka reaguar pas protestave të serbëve në veri, duke thënë se vendosja e reciprocitetit për targa është në pajtim me marrëveshjet e  Brukselit, të cilat Serbia vazhdon të mos i zbatojë dhe njëherësh i ka bërë thirrje BE-së të bëjë presion ndaj Serbisë që të ndalë provokimet ndaj Kosovës.

Ajo në një postim në Facebook ka shkruar se reciprociteti në çështjen e targave, për të cilën kanë nënshkruar të dyja palët në Bruksel, nuk mund të shihet si veprim tensionues e i njëanshëm, por veprim drejt zbatimit të marrëveshjeve të cilën do të duhej ta kërkonte edhe vet BE-ja.

“Serbia është ajo që ka vepruar në mënyrë të njëanshme nga viti 2016 e në shkelje të marrëveshjeve të Brukselit, e jo Kosova. Prandaj, strukturat ilegale serbe, të financuara e që marrin urdhra nga shteti i Serbisë, po ndërmarrin veprime jo vetëm në kundërshtim me marrëveshjet e Brukselit, por edhe që rrezikojnë sigurinë e qytetarëve dhe stabilitetin e rajonit. Për më tepër, Serbia, sipas logjikës së pandryshuar të së kaluarës, po i shfrytëzon edhe institucionet shtetërore serbe për ta kërcënuar vendin tonë”, shkruan Osmani.


Për më tepër, presidentja Osmani thotë se asnjë lloj kërcënimi nga Serbia nuk e ndalon vendosmërinë e Kosovës për të jetësuar zbatimin e ligjit, në përputhje me obligimet e saja ndërkombëtare, për të mirën e të gjithë qytetarëve, pa dallim etnie.

“Vendimi i Qeverisë së Kosovës për zbatimin e reciprocitetit me Serbinë për targat e automjeteve është ndërmarrë si rezultat i përfundimit të marrëveshjeve të vitit 2011 dhe 2016 për lirinë e lëvizjes së qytetarëve mes dy shteteve. Rrjedhimisht, vendimi siguron trajtim të barabartë dhe të lëvizjes së lirë të qytetarëve të të dyja vendeve. Vendimi është pranuar dhe po zbatohet me përpikëri në të gjitha pikat kufitare, me përjashtim të dy pikave në veri, në të cilat serbët lokalë po keqpërdoren nga Qeveria serbe dhe strukturat ilegale atje”, shkruan më tej Osmani.

E para e shtetit tonë i ka bërë thirrje Bashkimit Evropian që të ushtrojë presion mbi qeverinë e Serbisë që të ndalojë menjëherë provokimet ndaj Kosovës dhe keqpërdorimin për qëllime politike të qytetarëve serbë të Kosovës.

“Politika destabilizuese e Serbisë në Kosovë dhe në rajon dhe qëllimet e tyre hegjemoniste për të ashtuquajturën ‘botë serbe’ janë rikthim në logjikën e tyre të viteve ’90, e cila ka sjellë shumë viktima në rajonin tonë”, përfundon Osmani.

Lexo edhe

Video