OKB: Rritja e normave të interesit pa gjeneruar recesion është një lojë e pamatur

OKB: Rritja e normave të interesit pa gjeneruar recesion është një lojë e pamatur

Agjencia e Kombeve të Bashkuara paralajmëroi sot rrezikun e një recesioni global të shkaktuar nga politika monetare, që do të kishte pasoja veçanërisht të rënda për vendet në zhvillim dhe bëri thirrje për një strategji të re.

“Shtrëngimi i tepërt monetar mund të çojë në një periudhë stagnimi dhe paqëndrueshmërie ekonomike” për disa vende, tha Konferenca e Kombeve të Bashkuara për Tregtinë dhe Zhvillimin (UNCTAD) në një deklaratë që shoqëronte raportin vjetor.

“Çdo besim se ato (bankat qendrore) do të jenë në gjendje të ulin çmimet duke u mbështetur në norma më të larta interesi pa krijuar një recesion, sugjeron raporti, një lojë e pamenduar,” thuhet në deklaratë.

Raporti tha se normat më të larta të interesit, duke përfshirë rritjen nga banka qendrore e SHBA, do të kishin një efekt më të rëndë në ekonomitë në zhvillim, të cilat tashmë kanë nivele të larta të borxhit privat dhe publik.

Raporti i titulluar “Perspektivat për zhvillim në një botë të fragmentuar” paralajmëron gjithashtu një krizë të mundshme borxhi në vendet në zhvillim.


“Rruga aktuale e veprimit po dëmton njerëzit e pambrojtur kudo, veçanërisht në vendet në zhvillim. Ne duhet të ndryshojmë kurs,” tha sekretarja e Përgjithshme e UNCTAD Rebecca Grynspan në një konferencë shtypi në Gjenevë.

E pyetur për zgjidhjet, ajo sugjeroi se ka mënyra të tjera për të ulur inflacionin, duke përmendur taksat e papritura mbi korporatat, rregullore më të mira për të kontrolluar spekulimet e mallrave dhe përpjekjet për të adresuar pengesat nga ana e ofertës.

“Nëse doni të përdorni vetëm një instrument për të ulur inflacionin… e vetmja mundësi është ta çoni botën drejt një ngadalësimi që do të përfundojë në një recesion,” tha ajo.

Në përgjithësi, UNCTAD uli projeksionin e saj të rritjes globale për vitin 2022 në 2.5% nga 2.6% e mëparshme e vlerësuar në vlerësimin e saj të marsit. Ajo pret rritje prej 2.2% në vitin 2023.

Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) paralajmëroi gjithashtu muajin e kaluar se disa vende mund të bien në recesion vitin e ardhshëm dhe rishikoi parashikimin e tij të rritjes në rënie.

Lexo edhe

Video