OKB paralajmëron: Miliona njerëz në rrezik urie

OKB paralajmëron: Miliona njerëz në rrezik urie

Uria pritet të rritet në 23 pikat e nxehta globale në tre muajt e ardhshëm me alarmet më të larta për situata “katastrofike” janë për rajonin e trazuar të Etiopisë, Madagaskarin jugor, Jemenin, Sudanin e Jugut dhe Nigerinë veriore. Ky paralajmërim ka ardhur nga dy agjenci të OKB -së të premten.

Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë dhe Programi Botëror i Ushqimit thanë në një raport të ri mbi “Pikat e nxehta të urisë” midis gushtit dhe nëntorit se “pasiguria akute e ushqimit ka të ngjarë të përkeqësohet më tej”.

Sipas tyre në krye të listës qëndron Etiopia, pasi numri i njerëzve që përballen me urinë dhe vdekjen pritet të rritet në 401,000, numri më i lartë që nga uria në Somali në 2011, nëse ndihma humanitare nuk ofrohet shpejt.

Në Madagaskarin jugor, i cili është goditur nga thatësira më e keqe në 40 vitet e fundit, dëmtuesit që prekin të korrat kryesore dhe çmimet në rritje të ushqimit 14,000 njerëz pritet të shtyhen në pasiguri ushqimore “katastrofike” akute të shënuar nga uria dhe vdekja deri në shtator. Dhe ky numër pritet të dyfishohet deri në fund të vitit me 28,000 njerëz që kanë nevojë për ndihmë urgjente, thanë të dy agjencitë, raporton A2.

Në një raport në maj, 16 organizata përfshirë FAO dhe WFP thanë se 155 milionë njerëz u përballën me uri akute në vitin 2020, përfshirë 133,000 që kishin nevojë për ushqim urgjent për të parandaluar vdekjen e përhapur nga uria, një rritje prej 20 milionë nga viti 2019.

Mbi 41 milionë njerëz në mbarë botën tani janë në rrezik të bien në uri ose kushte të ngjashme me urinë, nëse nuk marrin ndihmë të menjëhershme për jetën dhe jetesën.


Dy agjencitë me bazë në Romë bënë thirrje për veprime urgjente humanitare për të shpëtuar jetë në 23 pikat e nxehta, duke thënë se ndihma është veçanërisht kritike në pesë vendet më të alarmuara për të parandaluar urinë dhe vdekjen.

“Këto tendenca përkeqësuese janë nxitur kryesisht nga dinamika e konfliktit, si dhe ndikimet e pandemisë COVID-19,” thanë ata.

Po kështu ka ndikuar edhe rritja e çmimeve të ushqimit, kufizimet e lëvizjes që kufizojnë aktivitetet e tregut, rritja e inflacionit dhe ulja e fuqisë blerëse.

Nëntë vende të tjera gjithashtu kanë një numër të madh njerëzish që përballen me “pasiguri kritike të ushqimit” të shoqëruar me përkeqësimin e urisë;  Afganistani, Burkina Faso, Republika e Afrikës Qendrore, Kolumbia, Kongo, Haiti, Hondurasi, Sudani dhe Siria, thuhet në raport.

Gjashtë vende janë shtuar në listën e nxehtë që nga raporti i agjencive në mars; Çadi, Kolumbia, Koreja e Veriut, Mianmar, Kenia dhe Nikaragua, tha ajo. Tre vende të tjera gjithashtu përballen me pasiguri ushqimore akute janë Somalia, Guatemala dhe Nigeri, ndërsa Venezuela nuk u përfshi për shkak të mungesës së të dhënave të fundit.

Në Afganistan, FAO dhe WFP thanë se 3.5 milion njerëz pritet të përballen me nivelin e dytë më të lartë të pasigurisë ushqimore, të karakterizuar nga kequshqyerja akute dhe vdekjet, nga qershori deri në nëntor. Ata thanë se tërheqja e forcave amerikane dhe të NATO -s që në gusht mund të çojë në përshkallëzimin e dhunës dhe vështirësi në shpërndarjen e ndihmës humanitare.

Në Korenë e Veriut, e cila është nën sanksione të ashpra të Kombeve të Bashkuara, agjencitë thanë se “shqetësimet po rriten mbi situatën e sigurisë ushqimore … për shkak të qasjes së ndikimit të mundshëm të kufizimeve tregtare, të cilat mund të çojnë në boshllëqe ushqimore”. Ndërsa të dhënat janë “jashtëzakonisht të kufizuara”, ata thanë se shifrat e fundit nga Byroja Qendrore e Stacioneve të vendit dhe një analizë e FAO “nxjerrin në pah një deficit shqetësues të drithërave”.

Lexo edhe

Video

error: