Oftalmologët gjermanë presin më shumë fëmijë me miopi për shkak të pandemisë

Oftalmologët gjermanë presin më shumë fëmijë me miopi për shkak të pandemisë

Oftalmologët gjermanë presin që pandemia të rrisë numrin e fëmijëve të prekur nga miopia, pasi ata kalojnë më shumë kohë në shtëpi para ekraneve të telefonave mobilë dhe tabletëve në vend që të jenë jashtë.

“Pandemia mund të pritet të rrisë miopinë te fëmijët sepse ata shikojnë shumë në ekranet e celularëve dhe tabletave në një distancë shumë të shkurtër,” tha për DPA Ludg Wollring, një zëdhënës i Shoqatës Profesionale të Oftalmologëve.

“Ne nuk kemi ende të dhëna për këtë, por hulumtimet e mëparshme sugjerojnë” se numri i fëmijëve me miopi do të rritet, tha ai.

Për të parandaluar miopinë tek fëmijët, drita e ditës është një faktor i rëndësishëm, tha ai.

Edhe drita e ulët e ditës është më e mirë se ajo artificiale, vuri në dukje Wollring.

Miopia është një gjendje e zakonshme e shikimit në të cilën ju mund të shihni qartë objektet pranë jush, por objektet më larg janë të paqarta. Ndodh kur forma e syrit tuaj bën që rrezet e dritës të përkulen gabimisht, duke i fokusuar imazhet përpara retinës tuaj në vend që të përqendrohen në retinë.

Një ekzaminim bazë i syrit mund të konfirmojë miopinë. Ju mund ta kompensoni turbullimin me syze, lente kontakti ose kirurgji refraktive.


Nëse jeni në rrezik të lartë të disa sëmundjeve të syrit, si glaukoma, bëni një ekzaminim të zgjeruar të syrit çdo një deri në dy vjet, duke filluar nga mosha 40- vjeç.

Nëse nuk mbani syze ose lente kontakte, nuk keni simptoma të problemeve me sy dhe jeni në rrezik të ulët të zhvillimit të sëmundjeve të syrit, si glaukoma, bëni një ekzaminim të syve në intervalet e mëposhtme:

Çdo pesë deri në 10 vjet në të 20-at dhe 30-at tuaja

Çdo dy deri në katër vjet nga 40 në 54

Çdo një deri në tre vjet nga 55 në 64

Çdo një deri në dy vjet pas moshës 65

Nëse mbani syze ose kontakte ose keni një gjendje shëndetësore që prek sytë, si diabeti, ka të ngjarë të keni nevojë t’i kontrolloni sytë rregullisht.

Lexo edhe

Video