OBSH: Të rinjtë duhet të kufizojnë të shkojnë në ahengje dhe të marrin përgjegjësi

OBSH: Të rinjtë duhet të kufizojnë të shkojnë në ahengje dhe të marrin përgjegjësi

Të rinjtë duhet të kufizojnë shkuarjen në tubime sociale për të ndihmuar në luftimin e kërcimeve të reja në infeksionin COVID-19, thanë sot zyrtarë të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH).

Të lodhur nga kufizimi i lëvizjes dhe të etur për të shijuar verën, të rinjtë në hemisferën veriore kanë kontribuar në ringjalljen në disa vende duke mbledhur në ahengje dhe pushime verore.

Në Gjenevë, ku agjencia shëndetësore e OKB-së ka selinë, klubet e natës u mbyllën javën e kaluar pasi rreth gjysma e rasteve u gjet se ishin burimi.

“Të rinjtë gjithashtu duhet të marrin përgjegjësi dhe të pyesin veten nëse ata me të vërtetë duhet të shkojnë në ndonjë parti,” tha shefi i Menaxhimit të Emergjencave të OBSH-së, Mike Ryan, babai i tre fëmijëve.


Të dhënat e OBSH tregojnë se ka më pak mundësi që të rinjtë të zhvillojnë sëmundje të rënda të frymëmarrjes sesa prindërit ose gjyshërit e tyre, por përqindja e të infektuarve midis moshës 15 dhe 24-vjeç është trefishuar në pesë muaj.

Ryan gjithashtu tha se të rinjtë nuk kanë dëshirë të japin informacione për miqtë me të cilët kanë qëndruar jashtë.

“Është e turpshme, por e nevojshme për të ndaluar virusin,” tha ai.

Gazetat zvicerane raportuan se në një klub nate në Cyrih, ku kohët e fundit ishin regjistruar pacientë, disa vizitorë u dhanë emra të rremë pjesëmarrësve të ahengut, si “Donald Duck”.

Epidemiologia e OBSH-së, Maria Van Kerkhove tha se të rinjtë duhet të jenë të kujdesshëm pasi edhe një formë e butë e sëmundjes mund të ketë pasoja afatgjata.

Lexo edhe

Video