OBSH: Rastet me COVID-19 janë trefishuar në të gjithë Evropën

OBSH: Rastet me COVID-19 janë trefishuar në të gjithë Evropën

Organizata Botërore e Shëndetësisë potencon se rastet me coronavirus janë trefishuar në të gjithë Evropën në gjashtë javët e fundit, duke përbërë gati gjysmën e të gjitha infeksioneve në nivel global. Përveç kësaj, normat e shtrimit në spital janë dyfishuar gjithashtu, megjithëse pranimet në kujdesin intensiv kanë mbetur të ulëta, shkruan AP.

Në një deklaratë të martën, drejtori i OBSH-së për Evropën, Dr. Hans Kluge, e përshkroi COVID-19 si “një sëmundje të keqe dhe potencialisht vdekjeprurëse” që njerëzit nuk duhet ta nënvlerësojnë. Ai tha se të afërmit super-infektivë të variantit Omicron po nxisin valë të reja sëmundjesh në të gjithë kontinentin dhe se infeksionet e përsëritura potencialisht mund të çojnë në “COVID të gjatë”.

OBSH ka bërë të ditur se 53 vendet në rajonin e saj evropian, i cili shtrihet në Azinë Qendrore, raportuan rreth 3 milionë infeksione të reja me coronavirus javën e kaluar dhe se virusi po vriste rreth 3,000 njerëz çdo javë. Globalisht, rastet e COVID-19 janë rritur gjatë pesë javëve të fundit, edhe pse vendet kanë zvogëluar numrin e testimeve.


“Me rastet në rritje, ne po shohim gjithashtu një rritje të shtrimeve në spital, të cilat janë vendosur të rriten më tej vetëm në muajt e vjeshtës dhe të dimrit”, citohet të ketë thënë Kluge. “Ky parashikim paraqet një sfidë të madhe për fuqinë punëtore shëndetësore në disa vende, tashmë nën presion të madh që ka të bëjë me krizat e pandërprera që nga viti 2020”.

Ndryshe, vë në pah AP, në fillim të kësaj jave, redaktorët e dy revistave mjekësore britanike thanë se Shërbimi Shëndetësor Kombëtar i vendit nuk ka pasur kurrë më parë kaq shumë pjesë të sistemit kaq afër kolapsit. Kamran Abbasi, i BMJ dhe Alastair McLellan i Health Service Journal shkruan në një editorial të përbashkët se qeveria e Mbretërisë së Bashkuar nuk po arrinte të adresonte problemet e vazhdueshme të përkeqësuara nga COVID-19, duke përfshirë ambulancat që rreshtoheshin jashtë spitaleve shumë të mbingarkuara për të pranuar pacientë të rinj.

Agjencia shëndetësore e OKB-së bëri thirrje për një dozë të dytë përforcuese të vaksinës për këdo nga mosha 5 vjeç e lart me sistem të dobët imunitar, duke promovuar veshjen e maskave në ambiente të mbyllura dhe në transportin publik, si dhe ventilim më të mirë në shkolla, zyra dhe vende të tjera. Kluge tha se vendet e Hemisferës Jugore aktualisht po përjetonin një sezon shumë aktiv të gripit që, i kombinuar me COVID-in, po tensiononte sistemet shëndetësore.

Ai u bëri thirrje njerëzve që të marrin vendimet e duhura, edhe në vendet ku autoritetet kanë braktisur kryesisht kufizimet e coronavirusit, duke shtuar se “vetëm sepse një maskë nuk është e detyrueshme nuk do të thotë se është e ndaluar”.

Lexo edhe

Video