OBSH publikon udhëzues të ri për abortin

OBSH publikon udhëzues të ri për abortin

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) publikoi një udhëzues të ri për kujdesin ndaj abortit në një përpjekje për të ndihmuar në parandalimin e rreth 25 milionë procedurave të pasigurta që vlerësohet të ndodhin çdo vit.

”Vetëm gjysma e rreth 50 milionë aborteve të kryera çdo vit kryhen duke përdorur një metodë të rekomanduar nga OBSH, janë të përshtatshme për kohëzgjatjen e shtatzënisë dhe asistohen nga dikush me informacionin ose aftësitë e nevojshme”, theksoi OBSH.

Abortet e pasigurta shkaktojnë rreth 39 000 vdekje çdo vit dhe rezultojnë në miliona gra të tjera të shtruara në spital me komplikime, veçanërisht në vendet me të ardhura të ulëta dhe në mesin e atyre që jetojnë në situata të cenueshme.


“Të jesh në gjendje të arrish një abort të sigurt është një pjesë thelbësore e kujdesit shëndetësor,” tha Craig Lissner, funksionar i OBSH-së për shëndetin seksual dhe riprodhues.

“Pothuajse të gjitha vdekjet dhe lëndimet që vijnë nga një abort i pasigurt janë plotësisht të parandalueshme”, shtoi ai.

OBSH tha se udhëzuesi i ri përfshin rekomandime për “shumë ndërhyrje të thjeshta të kujdesit parësor” që përmirësojnë cilësinë e kujdesit, si dhe rekomandime për përdorimin, kur është e përshtatshme, të telemjekësisë.

Shumica e vendeve lejojnë abortin në rrethana specifike, rreth 20 vende nuk ofrojnë një bazë ligjore për procedurën dhe tre nga katër vende kanë sanksione ligjore për të.

Lexo edhe

Video