OBSH: Mos anuloni ngjarjet masive për shkak të lisë së majmunëve

OBSH: Mos anuloni ngjarjet masive për shkak të lisë së majmunëve

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) nuk e sheh nevojën për të anuluar ose shtyrë ngjarjet masive këtë verë për shkak të numrit jashtëzakonisht të lartë të rasteve të lisë së majmunëve.

“Ne kemi mësuar se tubimet masive nuk e përforcojnë transmetimin vetë, është sjellja gjatë ngjarjeve që ka rëndësi,” thanë të premten ekspertët e OBSH-së.

Megjithatë, organizatorët e rreth 800 festivaleve të mëdha në Evropë pritet të japin informacion mbi rreziqet e infeksionit.

“Ne duhet të rrisim ndërgjegjësimin,” tha Meg Doherty e OBSH-së.


Sëmundja transmetohet përmes kontaktit të ngushtë fizik. Zyrtarët mjekësorë thonë se shpërthimi duket se është i përqendruar mes burrave që kanë pasur kontakt seksual me shumë burra të tjerë.

Edhe pse sëmundja mund të jetë vdekjeprurëse, ajo është e trajtueshme, por vjen me një fazë të skuqjeve të bezdisshme.

Në mbarë botën, këtë vit janë raportuar rreth 5000 infeksione nga lija e majmunëve. Prej tyre, 3 308 raste janë regjistruar në 40 vende jashtë Afrikës që nga e mërkura, sipas Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Sipas një studimi, patogjeni që shkakton epideminë aktuale të lisë së majmunëve ka mutuar çuditërisht fuqishëm. /DPA/

Lexo edhe

Video