NYT: A ka luajtur Putin me Perëndimin?

NYT: A ka luajtur Putin me Perëndimin?

Gazeta amerikane New York Times ka publikuar një opinion me video që përmban një përmbledhje se si dukeshin vitet e diplomacisë personale “të dështuar”.

Pamjet nga 20 vjet takime dhe fjalime ndërkombëtare tregojnë Vladimir Putin duke u përqafuar ngrohtësisht nga liderët botërorë, duke përfshirë ish-kryeministrin britanik Tony Blair dhe ish-presidentin e SHBA George W Bush.

“Edhe nëse ata thjesht do t’i jepnin atij përfitimin e dyshimit për qëllime politike, ata po bënin një lojë naive të përmasave historike: Jini të mirë me Putin dhe ndoshta ai do të kthehej mirë,” shkruan Adam Westbrook.


“Ndërsa është e diskutueshme nëse qeveritë perëndimore mund të kishin parashikuar horizontin e përgjakshëm të vizionit të Putin, le të jemi të qartë tani për një gjë: diplomacia personale nuk funksionon kur ju nevojitet më shumë”, vazhdon ai.

Kur ishte në pushtet, Bush tha për Putin: “Unë e pashë atë të ishte shumë i drejtpërdrejtë dhe i besueshëm. Unë arrita të kuptoja shpirtin e tij. Nuk do ta kisha ftuar në fermën time nëse nuk do ta kisha bërë. Besoni atij.”

Në të njëjtën kohë, Blair tha: “Roli që Rusia ka luajtur në komunitetin ndërkombëtar që nga 11 shtatori është i jashtëzakonshëm.” Ndërsa ishte president i Francës, Nicolas Sarkozy e përshkroi Putin si “shumë inteligjent”.

Gjatë presidencës së tij në SHBA, Barack Obama vlerësoi punën “e jashtëzakonshme” që Putin ka bërë për popullin e tij.

Lexo edhe

Video

1 Koment

Komentet janë të mbyllura.