Norvegjia planifikon të mbajë një nivel të lartë të prodhimit të gazit deri më 2030

Norvegjia planifikon të mbajë një nivel të lartë të prodhimit të gazit deri më 2030

Norvegjia planifikon të mbajë prodhimin e gazit në një nivel të lartë deri në fund të dekadës, por do ta shesë atë me çmimet e tregut, tha ministri i Energjisë Terje Aasland.

Norvegjia duhet të prodhojë rreth 122 miliardë metra kub gaz këtë vit, tetë për qind më shumë se 2021 dhe potencialisht të tejkalojë rekordin e pesë vjetëve më parë, sipas parashikimeve zyrtare nga maji. Deri më 2026, prodhimi duhet të bjerë në 118 miliardë metra kub, sipas administratës së naftës.

“Unë pres që ne mund të ruajmë nivelin aktual të prodhimit deri në vitin 2030. Ne e dimë se ka projekte dhe plane për zhvillimin dhe funksionimin që mund të ndihmojnë në ruajtjen e prodhimit të lartë të gazit në të ardhmen,” tha Aasland.

Norvegjia është tani eksportuesi më i madh i gazit në Evropë, duke kaluar Rusinë, e cila ka ulur eksportet, sipas të dhënave nga Refinitiv Eikon.


Aasland tha gjithashtu se ai ishte edhe më i sigurt për kërkesën afatgjatë për gaz norvegjez në Evropë pasi Oslo nënshkroi një marrëveshje me Brukselin në qershor që parashikon rritjen e importeve evropiane të gazit norvegjez.

Norvegjia tashmë i është përgjigjur kërkesës në rritje evropiane duke dërguar gaz jashtë vendit, i cili supozohej të riinjektohej në tokë për një prodhim më të madh të naftës.

Çmimet e gazit në Evropë janë pothuajse trefishuar këtë vit dhe Norvegjia nuk ka në plan ta shesë atë nën çmimin e tregut, siç kanë sugjeruar disa analistë dhe media.

Equinor, prodhuesi më i madh shtetëror i naftës dhe gazit në Norvegji, planifikon të rrisë investimet në energjinë e rinovuar dhe teknologjinë me karbon të ulët dhe të rritet në një prodhues të “një gamë të gjerë produktesh energjetike”.

Megjithatë, aktualisht ato janë të fokusuara në rritjen e prodhimit të hidrokarbureve, duke pasur parasysh kërkesën e fortë evropiane.

Lexo edhe

Video