Norvegjia nënshkruan kontratë rekorde raketore prej 500 milionë dollarësh me SHBA-në

Norvegjia nënshkruan kontratë rekorde raketore prej 500 milionë dollarësh me SHBA-në

Norvegjia nënshkroi një marrëveshje shitje armësh me vlerë 5 miliardë korona norvegjeze (500 milionë dollarë) me SHBA-në për furnizimin e raketave që do të montohen në avionët luftarakë F-35.

“Kjo është një marrëveshje shumë e rëndësishme si për aftësitë mbrojtëse të Norvegjisë, ashtu edhe për bashkëpunimin amerikano-norvegjez të mbrojtjes”, tha të hënën në një deklaratë ministri i Mbrojtjes Bjorn Arild Gram.

Oslo tha se raketat AMRAAM-D do të shërbenin si arma kryesore e përdorur për të mbrojtur hapësirën ajrore norvegjeze për disa dekadat e ardhshme dhe përfaqëson prokurimin e vetëm më të madh ndonjëherë të armëve për Forcat e Armatosura Norvegjeze.

“Ne jemi shumë të kënaqur që edhe Norvegjia tani do të ketë qasje në raketa të tilla të avancuara dhe që po kryejmë një blerje kaq të madhe të raketave ajër-ajër me rreze të mesme veprimi (AMRAAM) që do të çlirojë potencialin e F-35. “, tha Gram, duke shtuar se kjo nga ana tjetër do të forconte “aftësitë e ardhshme mbrojtëse” të vendit.


Ai theksoi se kjo është veçanërisht e rëndësishme në dritën e situatës aktuale të sigurisë.

Sipas Ministrisë së Mbrojtjes, AMRAAM-D është një version i përmirësuar i raketës që është përdorur më parë si nga avionët luftarakë F-16 ashtu edhe nga sistemi i mbrojtjes ajrore NASAMS.

F-35 është i pajisur me sensorë që i mundësojnë të lokalizojë dhe identifikojë një gamë më të gjerë kërcënimesh në distanca shumë më të mëdha se avionët e mëparshëm.

Sipas ministrisë, raketat do të dorëzohen deri në vitin 2028 si pjesë e programit më të madh Joint Strike Fighter./AA

Lexo edhe

Video