Norvegjia heq karantinën për udhëtarët e pa vaksinuar

Norvegjia heq karantinën për udhëtarët e pa vaksinuar

Norvegjia do t’i jep fund sistemit të saj të karantinës së detyrueshme COVID-19 për udhëtarët e pa vaksinuar dhe kontaktet e ngushta të personave të infektuar, duke e zëvendësuar atë me një regjim ditor testimi, njoftoi sot qeveria.

Sipas rregullave aktuale, kushdo që arrin në Norvegji nga një zonë me detyrim karantine dhe që nuk mund të tregojë prova të vaksinimit, ose që ka pësuar COVID-19, duhet të qëndrojë në karantinë për të paktën tri ditë.

Kontaktet e ngushta të personave të infektuar kërkohen të karantinohen për 10 ditë.

Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit Publik, kjo nuk konsiderohet më e nevojshme për kontrollin e infeksionit, me rregullat e reja që do të zbatohen nga 26 janari, tha qeveria.


Rregullat aktuale janë kritikuar për mbajtjen e njerëzve të shëndetshëm në karantinë për një kohë të gjatë të panevojshme dhe veçanërisht duke prekur familjet me fëmijë.

Nga e mërkura, kontaktet e ngushta kërkohen për të testuar veten çdo ditë deri në 11 ditë. Ata që refuzojnë të testohen duhet të karantinohen megjithatë.

Udhëtarët duhet ende të testojnë veten dhe të regjistrohen pas mbërritjes në Norvegji dhe një test negativ i marrë para mbërritjes është gjithashtu i nevojshëm për ata që nuk mund të dokumentojnë se janë vaksinuar ose shëruar plotësisht.

Karantina e hyrjes mund të rifutet nëse situata e infeksionit duhet të ndryshojë ose duhet të ketë një variant të ri virusi që kërkon masa më të rrepta, shtoi qeveria, përcjell Reuters.

Lexo edhe

Video