“Non paper” për ndryshimin e kufijve, Gjukanoviq: Kemi eksperimentuar me këtë të keqe në vitet ’90

“Non paper” për ndryshimin e kufijve, Gjukanoviq: Kemi eksperimentuar me këtë të keqe në vitet ’90

Presidenti i Malit të Zi Milo Gjukanoviq deklaroi se gjatë takimit me zyrtarë të BE-së, u arrit një marrëveshje që ngadalësimi i procesit të negociatave e ka bërë të  paqartë perspektivën e zgjerimit.

“Kjo ka hapur hapësirë ​​për ndikimin malinj të vendeve të treta. Ne do të duhet të merremi me një bashkëpunim më të sinqertë dhe kuptimplotë në rajon, i cili do të çojë në besim të përtërirë,” tha ai në një konferencë shtypi në Cetinje.

Gjukanoviq shtoi se kjo situatë hap një hapësirë ​​reale për aktualizimin e disave, siç deklaroi ai, “politikat e refuzuara dhe të mundura” nga e kaluara.

“Ne ishim gabim. Nuk është vetëm non paper. Këto ide ekzistojnë edhe në rajon. Unë kam thënë shumë herë që kemi eksperimentuar me këtë të keqe në vitet ’90 dhe se në vend të shteteve të mëdha kemi një tragjedi të madhe. Rreziku është rritur sot sepse politikat retrograde në rajon kanë mbështetjen e disa qendrave ndërkombëtare. Mbrojtja e vetme dhe më e suksesshme ndaj fillimit të  shkatërrimit është hapja e perspektivës evropiane të Ballkanit Perëndimor,” tha Gjukanoviq.

Duke komentuar faktin se disa në qeveri për Malin e Zi thonë se ato trashëguan “ekonominë e skuqur”, Gjukanoviq tha se po merrte një alibi për jo efikasitetin e qeverisë aktuale.

Shtypja nga kjo, tha ai, është se disa, duke folur për “ekonominë e skuqur”, duan të realizojnë vizionin e tyre dhe “t’ua dorëzojnë Malin e Zi atyre që po e ndjekin atë si pre e tyre”. Mali i Zi, theksoi ai, nuk do të lejonte përsëritjen e vitit 1918.


Portali slloven “Necenzurirano.si” publikoi muajin e kaluar një dokument që pretendon se është kopje e dokumentit të dalë nga zyra e kryeministrit slloven Janez Jansha.

Sipas atij dokumenti propozohet ri-përcaktimi i kufirit të Kosovës dhe Serbisë, bashkimi i Kosovës me Shqipërinë, bashkimi i pjesëve me shumicë shqiptare të Malit të Zi dhe Maqedonisë së Veriut me Shqipërinë, mundësia e shkëputjes së Republikës Serbe nga Bosnje e Hercegovina, si dhe bashkimi i një pjese të Bosnjës perëndimore me Kroacinë.

Në Bashkimin Evropian thanë disa herë se nuk kanë njohuri për një dokument të tillë.

Kryeministri Janez Jansha, vendi i të cilit do të kryesojë Bashkimin Evropian në pjesën e dytë të këtij viti, ka thënë se pretendimet për një dokument të tillë janë veprime që synojnë “të dëmtojnë Slloveninë në BE”.

Ndërsa non paper i dytë u raportua më 26 prill si njohje e integritetit dhe sovranitetit territorial mes Kosovës dhe Serbisë. Megjithatë, dokumenti “non paper” – i mohuar zyrtarisht – përfshin shumë më shumë se kaq. Thotë se do të krijohet një “distrikt autonom i Kosovës Veriore”, që nga përshkrimi duket me kompetenca gati sa të shtetit. Përdoret termi “Kosovë Veriore”, e jo veriu i Kosovës. Pastaj thuhet se palët, pra Kosova e Serbia, duhet të bëjnë ndryshime kushtetuese që të mund të zbatohet kjo marrëveshje.

Bashkimi Evropian mohon se dokumenti “non paper” i publikuar në media e që flet për një marrëveshje finale mes Kosovës dhe Serbisë është qëndrim i Bashkimit Evropian. Dokumenti “non paper” është quajtur nga ambasadori i Gjermanisë në Kosovë, Jorn Rohde si lajm i rremë, se ai dokument është hartuar nga gjermanët dhe francezët.

Edhe Ambasada e Francës në Kosovës ka deklaruar se Franca dhe Gjermania nuk janë burimi i atij “non paper” dhe se dy shtetet mbështesin ndërmjetësimin e dialogut nga Bashkimi Evropian.

Lexo edhe

Video