Nokardioza: Shkaku, simptomat dhe si trajtohet ky infeksion i pakëndshëm?

Nokardioza: Shkaku, simptomat dhe si trajtohet ky infeksion i pakëndshëm?

Nokardioza është një infeksion i rrallë që fillon në mushkëri dhe më vonë mund të përhapet në lëkurë dhe tru. Ky është një infeksion bakterial i shkaktuar nga bakteri Nocardia asteroides i cili transmetohet nga pluhuri i tokës së ndotur.

Është më e zakonshme te të moshuarit, veçanërisht te burrat. Trajtohet me ilaçe, dhe një diagnozë e shpejtë dhe fillimi sa më i hershëm i trajtimit është i rëndësishëm.

Si transmetohet nokardioza?

Nocardia gjendet në tokë, bimësi në prishje dhe disa lëndë organike, si dhe në ujë të freskët dhe të kripur. Ai hyn në trup duke thithur ajrin në të cilin është i pranishëm bakteri, dhe gjithashtu përmes një plage të hapur. Nuk transmetohet nga njeriu te njeriu, por është më i zakonshëm te pacientët me një sistem imunitar të dobësuar për shkak të sëmundjeve të tilla si kanceri, diabeti, HIV ose AIDS.

Si të njohim nokardiozën?

Simptomat e nokardiozës varen nga pjesa e trupit që preket nga bakteri. Këto janë më shpesh mushkëritë, por simptomat mund të ndodhin edhe në lëkurë, sistemin e tretjes, trurin, veshkat, zemrën, sytë ose kockat.

1. Nokardioza në mushkëri

Me këtë nokardiozë mund të ndodhë ethe, dobësi, dhimbje gjoksi, kollë, humbje e oreksit dhe djersitje natën. Gjithashtu, mund të ketë një akumulim të lëngjeve në mushkëri, por edhe pneumoni.


2. Nokardioza e lëkurës

Zona e dytë e prekur më shpesh është lëkura. Ndryshime të ndryshme të lëkurës ndodhin këtu të tilla si plagë, ulcera, skuqje dhe nyjat limfatike të zgjeruara.

3. Zonat e tjera

Në varësi të zonës së trupit, mund të ndihen shqetësime të ndryshme si dhimbje, të përziera, të vjella ose ënjtje, dhe nokardioza në tru mund të çojë në kriza, dhimbje koke ose marramendje.

Si diagnostikohet nokardioza?

Meqenëse simptomat e nokardiozës mund të tregojnë ndonjë sëmundje, do të jetë e nevojshme të bëni një seri testesh. Këto përfshijnë rrezet X të mushkërive, bronkoskopinë, biopsitë e mushkërive, trurit ose lëkurës, si dhe ekzaminimet e organeve në të cilat u shfaqën simptomat.

Si mjekohet nokardioza?

Nokardioza trajtohet me një grup antibiotikësh që do të vrasin bakteret, dhe këto përfshijnë sulfadiazine ose amikacin. Vetë trajtimi zgjat midis gjashtë muajve dhe një viti, dhe infeksionet më serioze do të kërkojnë një periudhë më të gjatë kohore për të marrë ilaçe, në mënyrë që infeksioni të mos përsëritet. Është e rëndësishme të kërkoni ndihmë mjekësore sa më shpejt që të shfaqen simptomat e para, pasi kjo mund të fillojë menjëherë trajtimin dhe të kontrollojë infeksionin. Nëse nuk trajtohet, nokardioza është fatale.

Është e rëndësishme të vizitoni një mjek në simptomat e para në mënyrë që të filloni trajtimin sa më shpejt të jetë e mundur.

Video

1 Koment

Komentet janë të mbyllura.