Nju Jorku e Singapori, qytetet më të shtrenjta për të jetuar në botë në vitin 2022

Nju Jorku e Singapori, qytetet më të shtrenjta për të jetuar në botë në vitin 2022

Nju Jorku dhe Singapori ndajnë vendin e parë në krye të listës së qyteteve më të shtrenjta në botë në vitin 2022, dhe lideri i vitit të kaluar Tel Aviv është tani në vendin e tretë.

Nju Jorku dhe Singapori janë në krye të listës kryesisht për shkak të dyfishimit të çmimeve të energjisë në qytetet e mëdha, kështu që Moska dhe Shën Petersburgu përparuan me 88 vende, raporton Guardian.

Forcimi i monedhës është një nga faktorët që ndikoi në ngritjen e qyteteve në listë, kështu që gjashtë nga tetë ngritjet më të mëdha u regjistruan nga qytetet amerikane, të kryesuar nga Atlanta, pasi dollari amerikan u forcua ndjeshëm në krahasim me pothuajse të gjitha monedhat botërore.


Nga ana tjetër, qytetet në vendet ku monedhat kanë rënë gjithashtu kanë rënë në listë, kështu që Tokio dhe Osaka ranë nga vendi i 13-të dhe i 10-të në vitin 2021 në vendin e 37-të dhe 43-të, respektivisht.

Duke cituar një sondazh nga Shërbimi Inteligjent i revistës Economist, Guardian raporton se Stokholmi dhe Luksemburgu shënuan rënien më të madhe në listë, si dhe se Damasku në Siri dhe Tripoli në Libi janë në fund të listës së 172 qyteteve të përfshira. në sondazh.

“Nëse lufta në Ukrainë nuk përshkallëzohet, ne parashikojmë që çmimet e ushqimit, energjisë dhe lëndëve të para si metalet do të bien ndjeshëm në vitin 2023 në krahasim me vitin aktual, gjë që mund të shkaktojë ulje të kostos së jetesës në qytete”, thuhet në hulumtim.

Lexo edhe

Video