Njerëzit që humbin dhëmbët kanë 20 për qind më shumë gjasa të preken nga demenca

Njerëzit që humbin dhëmbët kanë 20 për qind më shumë gjasa të preken nga demenca

Studiuesit finlandezë kanë zbuluar se njerëzit që vuajnë nga sëmundjet e mishrave të dhëmbëve dhe humbja e dhëmbëve kanë afërsisht 20 për qind më shumë gjasa të preken nga demenca.

Ekspertët thonë se monitorimi dhe menaxhimi i shëndetit të dhëmbëve mund të jetë kyç në parandalimin e kësaj gjendje.

Gjatë dhjetë vjetëve të fundit, disa studime kanë gjetur një lidhje të ngjashme midis shëndetit të dobët oral dhe demencës.

Disa studiues dyshuan edhe atëherë se demenca mund të shkaktohej pjesërisht nga vetë sëmundja e mishrave të dhëmbëve.

Të njëjtat baktere që shkaktojnë gjakderdhje të mishrave të dhëmbëve mund të arrijnë në tru dhe mjekët besojnë se mund të dëmtojë trurin.


Sipas ekspertëve, njerëzit në fazat më të hershme të demencës, ndërkohë që ende nuk zbulohet, mund të harrojnë të lajnë dhëmbët dhe të kujdesen për shëndetin e tyre dentar.

Studimi finlandez, i botuar në Journal of the American Geriatrics Society, grumbulloi të dhëna nga 47 studime të mëparshme që hetuan lidhjen midis rënies njohëse ose demencës dhe shëndetit oral. Shumica e gazetave trajtonin vetëm njerëzit mbi 65-vjeç dhe ndoqën shëndetin e tyre për më pak se dhjetë vjet.

Ata shikuan të gjitha shifrat e disponueshme, duke përfshirë mijëra njerëz dhe të dhënat e tyre mjekësore, për të zbuluar lidhjen. Sipas analizës, njerëzit me sëmundje të mishrave të dhëmbëve dhe dhëmbë të humbur kishin deri në 23 për qind më shumë gjasa të përjetonin rënie njohëse ose çmenduri.

Nga një këndvështrim klinik, gjetjet tona theksojnë rëndësinë e monitorimit dhe menaxhimit të shëndetit të dhëmbëve në kontekstin e parandalimit të demencës.

Provat në dispozicion nuk janë ende të mjaftueshme për të treguar mënyra të qarta për identifikimin e hershëm të personave të rrezikuar dhe masat më efektive për të parandaluar përkeqësimin kognitiv, thanë autorët.

Lexo edhe

Video