Njerëzit ngatërrojnë simptomat e para të sëmundjes së veshkave me dhimbjen e kurrizit

Njerëzit ngatërrojnë simptomat e para të sëmundjes së veshkave me dhimbjen e kurrizit

Sapo filloni të ndjeni dhimbje shpine, gjëja e parë që ndoshta mendoni është një tendosje muskulore ose një dëmtim i saj.

Mirëpo, mjekët paralajmërojnë se në disa raste shpina juaj nuk ka të bëjë fare me të, përkundrazi dhimbjet e pakëndshme shkaktohen nga problemet me veshkat.

Duke marrë parasysh që veshkat ndodhen në zonën e pjesës së poshtme të shpinës, shumica e pacientëve gabimisht ngatërrojnë dhimbjen e veshkave me dhimbjen e shpinës, por këto dy lloje dhimbjesh kanë shkaqe dhe metoda të ndryshme trajtimi.

Ndërsa dhimbja e shpinës shkaktohet më shpesh nga ndonjë fenomen i jashtëm dhe mund të hiqet lehtësisht, kur bëhet fjalë për dhimbjen e veshkave, gjendja në shumicën e rasteve është shumë më serioze.

Mjekët shpjegojnë se dhimbja në veshka zakonisht shkaktohet nga inflamacioni apo disa sëmundje më të rënda që prekin veshkat.

Dhimbja e shpinës, nga ana tjetër, zakonisht shkaktohet nga dëmtimi i indeve në shpinë. Nëse mësoni të bëni dallimin midis tyre, kjo mund të lehtësojë diagnostikimin në kohë dhe kursin e mëtejshëm të trajtimit.

Si ta njohim dhimbjen e veshkave?


Sipas doktoreshës Rena D. Malik, dhimbja e veshkave është e thellë, therëse, shfaqet papritur dhe zakonisht largohet për t’u kthyer.

Dhimbjet më së shpeshti shfaqen në pjesët më të larta të shtyllës kurrizore dhe në zonën poshtë brinjëve, ngjitur me shtyllën kurrizore, dhe vija e belit paralajmëron se të sëmurët mund t’i ndjejnë ato edhe në pjesën qendrore të barkut ose në ijë. Megjithatë, dhimbja e veshkave zakonisht përfshin simptoma të tjera.

Këto simptoma janë ethe, të vjella dhe të përziera, urinim i dhimbshëm, urina e turbullt ose e errët dhe infeksione të shpeshta të sistemit urinar. Ndryshe nga dhimbja e shpinës, e cila në shumicën e rasteve largohet vetë, dhimbja e veshkave nuk do të përmirësohet derisa të identifikoni dhe filloni të trajtoni shkakun themelor.

Shkaqet e mundshme

Veshkat filtrojnë mbetjet nga trupi, krijojnë urinë dhe prodhojnë hormone që rregullojnë prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut.

Dhimbja e veshkave zakonisht shkaktohet nga sëmundjet e veshkave dhe pjesëve të tjera të sistemit urinar, dhe disa nga këto shkaqe përfshijnë gurët në veshka, mbajtjen e urinës, refluksin vezikoureteral, dëmtimin e veshkave dhe sëmundjen e veshkave policistike.

Secila prej këtyre gjendjeve kërkon trajtim, përndryshe mund të ndodhin pasoja më të rënda, siç është dështimi i veshkave.

Lexo edhe

Video