Një pjesë 4 miliardë vjeçare e kores së Tokës gjendet poshtë Australisë

Një pjesë 4 miliardë vjeçare e kores së Tokës gjendet poshtë Australisë

Një pjesë 4 miliardë vjeçare e kores së Tokës, me madhësinë e Irlandës, fshihet nën Australinë Perëndimore, zbulon një studim i ri.

Kjo pjesë e kores është ndër më të vjetrat në Tokë, por jo më e vjetra. Ky nder u shkon shkëmbinjve të Mburojës Kanadeze në bregun lindor të Gjirit Hudson, të cilët janë datuar në 4.3 miliardë vjeçare.

Megjithatë, korja më e vjetër që është zbuluar, si pjesa e sapo gjetur në Australinë Perëndimore, ka tendencë të datojë rreth 4 miliardë vjet më parë. Kjo sugjeron se diçka e veçantë ka ndodhur në epokën e atëhershme të historisë së Tokës, tha në një deklaratë bashkautori i studimit Maximilian Droellner, një student doktorate në Universitetin Curtin në Australi.

“Kur krahasojmë gjetjet tona me të dhënat ekzistuese, duket se shumë rajone në mbarë botën përjetuan një kohë të ngjashme të formimit dhe ruajtjes së hershme të kores,” tha Droellner.

“Kjo sugjeron një ndryshim të rëndësishëm në evolucionin e Tokës rreth katër miliardë vjet më parë, pasi bombardimi i meteorit u zbeh, korja u stabilizua dhe jeta në Tokë filloi të krijohej,” shtoi ai.

Pjesa e fshehur e kores së lashtë është afër vendit ku janë gjetur më parë mineralet më të vjetra në Tokë.

Në Jack Hills të Australisë, studiuesit kanë zbuluar minerale të vogla të quajtura zirkon që datojnë 4.4 miliardë vjet më parë. Këto minerale kanë mbijetuar edhe kur shkëmbinjtë që dikur i mbanin janë gërryer. Shkëmbinjtë rreth kodrave Jack, të njohur si Narryer Terrane, nuk janë as fillestarë: disa datojnë 3.7 miliardë vjet.

Lëvizjet gjeokimike në sedimentet pranë këtij rajoni sugjeruan se mund të ketë kore edhe më të vjetër të varrosur nën shkëmbinj më të rinj dhe sedimente në sipërfaqe. Kështu që Droellner dhe kolegët e tij vendosën të testonin zirkonet në sedimentet nga Rrafshina Bregdetare Scott, në jug të Perthit. Sedimentet në këtë fushë gërryhen nga shkëmbinjtë më të thellë në kontinentin australian.

Për ta bërë këtë, studiuesit avulluan zirkonet me laser të fuqishëm, më pas analizuan përbërjen e dy palë elementëve radioaktivë që laserët kishin çliruar, uraniumit dhe plumbit dhe lutetiumit dhe hafniumit.

Versionet e këtyre elementëve të bllokuar në këto zirkone kalben gjatë miliarda viteve. Sasitë relative të secilit version ose izotop, u tregon studiuesve se sa kohë kanë qenë duke u prishur elementët, duke siguruar një “orë” në moshën e zirkoneve.


Ky datim zbuloi se shkëmbinjtë që mbajnë këto minerale u formuan midis 3.8 miliardë dhe 4 miliardë vjet më parë.

Për të mësuar se nga erdhën këto minerale, studiuesit iu drejtuan të dhënave të mbledhura nga satelitët në orbitën e Tokës.

Për shkak se korja e Tokës ndryshon në trashësi, graviteti ndryshon pak në të gjithë sipërfaqen e planetit.

Duke matur këto ndryshime në gravitet, shkencëtarët mund të kuptojnë se sa e trashë është korja në vende të ndryshme. Këto të dhëna të gravitetit zbuluan një segment të trashë kore në pjesën jugperëndimore të Australisë Perëndimore, që ka të ngjarë të jetë vendi i kores së lashtë të varrosur.

Korja e vjetër mbulon një sipërfaqe prej të paktën 100.000 kilometra katrorë, shkruajnë studiuesit në punimin e tyre në revistën Terra Nova.

“Është varrosur dhjetëra kilometra nën sipërfaqe”, tha Droellner.

Kufiri i kores së lashtë është i lidhur me depozitat e arit dhe mineralit të hekurit, zbuluan studiuesit, duke lënë të kuptohet rëndësia e kësaj kore shumë të vjetër në kontrollin e formimit të shkëmbinjve dhe mineraleve në rajon.

Të kuptuarit e formimit të kores 4 miliardë vjet më parë mund t’i ndihmojë studiuesit të kuptojnë se si u formuan fillimisht kontinentet, shkruajnë studiuesit.

Kjo periudhë vendosi skenën për planetin siç është sot, por pak sugjerime për Tokën më të hershme i kanë mbijetuar trazirave të vazhdueshme në sipërfaqen e planetit.

“Kjo pjesë e kores i ka mbijetuar ngjarjeve të shumta të ndërtimit të maleve midis Australisë, Indisë dhe Antarktidës,” tha Droellner.

Lexo edhe

Video