Një nënvariant i ri i omicronit po përhapet, ai është konfirmuar në rreth 40 vende

Një nënvariant i ri i omicronit po përhapet, ai është konfirmuar në rreth 40 vende

Nga lloji i parë i omicron BA.1, dihet se përhapet më shpejt se variantet e mëparshme të koronavirusit. Tani është shfaqur nëngrupi BA.2. Ai infektoi të paktën 400 njerëz në Britani të Madhe në dhjetë ditët e para të janarit. Ekzistenca e nëngrupit të ri është vërtetuar tashmë në më shumë se 40 vende.

Lista PANGO thotë se 79 për qind e infeksioneve të vërtetuara deri më tani me këtë nënvariant janë konfirmuar në Danimarkë. Pasohet nga Britania e Madhe (6%), India (5%), Suedia (2%) dhe Singapori (2%). Megjithatë, duhet theksuar se zbulimi i këtij lloji të virusit varet nga aftësia për të renditur testet PCR në vende të veçanta.

Sa i rrezikshëm është omicron BA.2?

Përhapja e shpejtë e këtij nëngrupi sugjeron se mund të jetë edhe më ngjitës se varianti i parë i sojit omicron BA.1. Agjencia e Sigurisë Shëndetësore e Mbretërisë së Bashkuar (UKHSA) e ka klasifikuar BA.2 si një “variant nën vëzhgim”.

“Është natyra e viruseve që të shumohen dhe të ndryshojnë”, tha Meera Chand, drejtore e Agjencisë Britanike të Shëndetit. “Prandaj, mund të pritet që të ketë më shumë tendosje gjatë pandemisë.”

Meqenëse institucionet shëndetësore po hulumtojnë strukturën gjenetike të virusit, është e mundur të identifikohen variantet e reja dhe të vlerësohet se sa të rrezikshme janë mutacionet e reja.

Një analizë e nëngrupit BA.2 është ende në vazhdim.

“Nuk ka ende asnjë provë përfundimtare që BA.2 shkakton një rrjedhë më të rëndë të sëmundjes sesa BA.1,” thotë Chand.

Vaksinimi është i rëndësishëm për shkak të mutacioneve të reja


Ministri britanik i Shëndetësisë Sajid Javid shton se shfaqja e një lloji të ri tregon se sa i rëndësishëm është vaksinimi.

“Inkurajoj të gjithë të mbrojnë veten dhe të dashurit e tyre dhe tani të marrin një dozë përforcuese,” tha ai.

“Ajo që na habit është shpejtësia me të cilën ky nënlloj, i cili qarkullon gjerësisht në Azi, është përhapur në Danimarkë”, tha epidemiologu francez Antoine Flahault për agjencinë franceze të lajmeve AFP

Deri më tani, infeksionet e nëntipit BA.2 nuk kanë pasur ecuri më të rëndë se nëntipi BA.1. Ministri francez i Shëndetësisë Olivier Veran po shikon gjithashtu shfaqjen e një nëngrupi të ri të llojit omicron. “Ne aktualisht e dimë se BA.2 pak a shumë përputhet me karakteristikat që njohim nga omicron,” tha ai për AFP.

A ekziston rreziku i rikombinimit të deltës dhe omikronit?

Virologu gjerman Christian Drosten nga Klinika Universitare Charite në Berlin tha për Deutschlandfunk se bashkimi i deltës me një nga nëngrupet omicron mund të zhvillojë një virus edhe më të rrezikshëm.

“Veçanërisht i rrezikshëm mund të jetë rikombinimi i një virusi që do të bartte proteinën omikron dhe pjesën tjetër të gjenomit të deltës së llojit të koronavirusit. Kjo do të nënkuptonte lidhjen e tipareve më të forta të të dy llojeve. Një gjë e tillë tashmë është përshkruar, ndaj duhet të kemi frikë se një gjë e tillë mund të ndodhë”, tha Drosten.

Kohët e fundit, një shkencëtar nga Qipro raportoi një lloj të ri të virusit të quajtur “deltacron”, por është e mundur që ky të jetë një gabim, thonë shkencëtarët.

Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) nuk ka njoftuar nëse e konsideron të nevojshme një vaksinë të përshtatur për llojin omicron. Por BioNTech dhe Pfizer njoftuan dy javë më parë se kishin filluar prodhimin e një vaksine të përshtatur për një lloj të ri të koronavirusit. Ata presin të prodhojnë 50 deri në 100 milionë doza të vaksinës deri në fund të marsit ose në fillim të prillit. BioNTech dhe Pfizer vlerësojnë kapacitetin e tyre të prodhimit për këtë vit në rreth katër miliardë doza vaksine.

Lexo edhe

Video