Një implant truri mund të ndihmojë njerëzit të flasin me një kompjuter

Një implant truri mund të ndihmojë njerëzit të flasin me një kompjuter

Një implant në tru e ndihmoi një burrë të fliste pasi një goditje në tru e privoi atë nga aftësia për të folur për më shumë se 15 vjet.

Implanti quhet neuroprotezë, e cila, megjithëse është përdorur vetëm një herë deri më tani, ekipi nga Universiteti i Kalifornisë në San Francisko shpreson që pajisja e tyre të mund të ndihmojë shumë njerëz të paralizuar në të folur.

“Për njohuritë tona, ky është demonstrimi i parë i suksesshëm i dekodimit të drejtpërdrejtë të fjalëve të plota nga aktiviteti i trurit të dikujt që është i paralizuar në të folur”, tha Edward Chang, një neurokirurg në Universitetin e Kalifornisë që drejtoi ekipin kërkimor.

Ekipi implantoi disa elektroda në zonën e trurit që kontrollon të folurit ndaj një burri që kishte një goditje në tru dhe mbeti i paralizuar pa aftësinë për të folur në moshën 20-vjeç, shkruan CNN.

“Ai kishte lëvizje jashtëzakonisht të kufizuara të kokës, qafës dhe gjymtyrëve dhe ai komunikon me ndihmën e një treguesi të bashkangjitur në një kapak për hedhjen e letrave në ekran,” tha universiteti në një deklaratë.


Neuroproteza vendoset duke përdorur algoritme kompjuterikë për të përkthyer aktivitetin elektrik nga truri, kështu që fjalët që ai imagjinon projektohen në një monitor kompjuteri.

Shkalla e gabimit të pajisjes është 25.6 për qind, dhe lidhja midis pajisjes dhe aktiviteteve kortikale të trurit u hetua në një periudhë prej 81 javësh.

Neuroproteza nuk është një zgjidhje e përhershme. Elektroda është një pajisje e madhe e vendosur në majë të kafkës dhe nuk mund të përdoret vazhdimisht.

“Ky studim është vetëm fillimi dhe ky është pacienti i parë që merr pjesë në studim dhe një seri eksperimentesh për të treguar se është e mundur”, tha Chang.

“Ne kemi nevojë për të ndërtuar sisteme që kanë rezolucion më të lartë të të dhënave në mënyrë që të regjistrojmë më shumë informacion nga truri më shpejt. Në anën e algoritmit, ne duhet të kemi sisteme që mund të përkthejnë këto sinjale shumë komplekse nga truri në fjalë të folura, dhe jo vetëm tekst “, përfundon mjeku.

Lexo edhe

Video

2 Comments

Komentet janë të mbyllura.