Nëse mendoni se keni gjithmonë të drejtë – e keni gabim, por me vetëdije ndikoni në qëndrimin tuaj

Nëse mendoni se keni gjithmonë të drejtë – e keni gabim, por me vetëdije ndikoni në qëndrimin tuaj

Duket kundërintuitive, por nëse jeni duke u përpjekur të bëheni më të hapur, duhet të keni kujdes kur merrni një qëndrim mbrojtës. Në të vërtetë është një hap vendimtar drejt një ndryshimi të mendësisë.

Mënyra se si mendoni se është ndoshta e gabuar. Nëse sapo keni ndjerë një nxitim zhgënjimi duke lexuar këtë fjali, nuk jeni vetëm: është mjaft e zakonshme që njerëzit të binden se kanë gjithmonë të drejtë – edhe kur gabojnë.

“Njerëzit janë krijuar natyrshëm për të” menduar si ushtarë “, që do të thotë të mbrosh idetë dhe besimet e tyre nga gjithçka që mund t’i kërcënojë ata,” shpjegon ekspertja e racionalitetit Julia Galef.

Si rezultat, njerëzit priren të shoqërohen me njerëz të tjerë që kanë të njëjtat ide dhe besime. Në thelb, njerëzit nuk janë aq të hapur ndaj ideve të reja sa mendojnë.

Pse është kaq e vështirë të mendosh përtej paragjykimit tënd?

“Ka shumë arsye: është thjesht një përpjekje më e vogël njohëse për të dëgjuar dhe menduar për atë që kemi pranuar tashmë. Arsyeja e dytë është se njerëzit janë qenie shoqërore – kështu që ka kuptim që ne duam të shoqërohemi me të tjerët me të cilët pajtohemi me gjithë zemër”, tha Galef.

“Grupohemi automatikisht. Ndonjëherë është thjesht demografike, si vendi ose raca, por shpesh ne gjithashtu grupohemi nga ngjashmëria e besimeve. Kështu që kur dikush luan në krahun tuaj, është si të brohorisni për një grup të zakonshëm njerëzish me mendje të njëjtë ”, tha ajo. Si pasojë, ajo shton se kur dikush flet kundër grupit tuaj, ju ndonjëherë mund të ndiheni të ofenduar.

Së fundmi, ekziston ana emocionale e besimeve njerëzore – njerëzit zakonisht i përshtatin besimet e tyre në identitetin e tyre. Dhe sipas Galef, kapërcimi i këtij instinkti natyror kërkon një përpjekje të caktuar emocionale.

Si ta kapërcejmë këtë?

Megjithëse besimet janë të rrënjosura thellë te njerëzit, ka ende një mënyrë për t’i ndryshuar ato. Nuk është e lehtë, por ju mund të:

1. Së pari duhet njohur njeriu kur është i njëanshëm

Hapi i parë, thotë Galef, është të vëresh kur pasioni errëson gjykimin. Sigurisht, pasioni në vetvete nuk është i keq – nuk ka problem nëse ngacmoheni për ndonjë arsye dhe doni ta përhapni fjalën!

Sidoqoftë, ekziston një vijë e hollë midis pasionit për diçka dhe bashkimit të këtij pasioni me identitetin. Siç u përmend më lart, kombinimi i të dyjave mund ta bëjë shumë të vështirë pranimin e një mendimi tjetër.

Si e dini kur e keni kapërcyer këtë prag?


“Kur ju duket se çdo kritikë ndaj mendimit tuaj ose stilit të jetës së zgjedhur është në të vërtetë një kritikë e drejtuar personalisht ndaj jush”, shpjegon Galef. Kur kjo të ndodhë, është e rëndësishme të bëni një pushim të vogël dhe të mendoni pse i lidhni besimet tuaja me identitetin tuaj.

2. Mendoni për të kaluarën tuaj

Duket kundërintuitive, por nëse jeni duke u përpjekur të bëheni më të hapur, duhet të mbani mend kohët kur keni mbajtur një qëndrim mbrojtës. Në të vërtetë është një hap vendimtar drejt një ndryshimi të mendësisë.

“Nëse nuk e vëreni se ‘ju mendoni si një ushtar’, kjo nuk është për shkak se jeni një përjashtim. Puna është që ju në thelb nuk jeni të vetëdijshëm për veten tuaj. Nëse nuk mund të jesh i sinqertë me veten dhe të pranosh para vetes që ‘ndihesh mbrojtës’ ose se është thjesht e rëndësishme për ty të ‘hedhësh poshtë mendimin e dikujt tjetër’ si mund të presësh të bashkëveprosh me të tjerët në një mënyrë të ndershme intelektuale?”

“Një pjesë e rëndësishme e vetë-ndërgjegjësimit është vëmendja për rezultatet aktuale dhe mënyrën se si silleni në të vërtetë”, tha Galef.

Pasi të marrë në konsideratë të gjitha situatat në të cilat keni qenë një ‘ushtar’, Galef thotë se më pas mund të dalloni se në cilat situata keni vepruar si një skaut dhe të hetoni dhe verifikoni atë që thuhet dhe të vendosni të pranoni ose refuzoni pretendimet e dikujt bazuar në reflektimin. Në cilat situata keni pranuar mendimin e dikujt tjetër dhe të rishikoni pikëpamjet tuaja?

A mund të mendoni për një shembull kur doli se keni gabuar?

“Kërkimi i shembujve në të cilët keni demonstruar një” mendje ushtarake “do të bëhet shumë më e lehtë për ju dhe do të zbuloni situata në të cilat keni vepruar si një skaut,” thotë ai.

3. Kërkoni perspektiva të ndryshme me njerëzit me të cilët keni diçka të përbashkët

Ju ndoshta keni dëgjuar tashmë për këshillën që është mirë të komunikoni me njerëz që kanë një përvojë të ndryshme të gjërave nga ju. Sidoqoftë, thotë Galef, çështja nuk është të ndryshosh plotësisht mendjen tënde tani, nga e zeza në të bardhë, por të gjesh dikë me të cilin të zgjerosh njohuritë e tua dhe të provosh bindjet e tua.

Nëse komunikoni me një njeri të paarsyeshëm që ka bindje krejtësisht të kundërta nga ju, ka shumë të ngjarë të merrni një qëndrim edhe më të fortë dhe të qëndroni në atë që besoni, shpjegon ajo.

“Mendoj se është më mirë të hysh në një bisedë me njerëz që të duken të zhytur në mendime dhe të arsyeshëm ose me ata që të duken mirë dhe të dashur për ty. Ju duhet të dëgjoni njerëz të tillë dhe madje t’i pyesni ‘Çfarë ju ka munguar?’ ose ‘Pse ata mendojnë se jeni gabim?’ nëse e gjeni veten në një situatë ku ata po ju tregojnë diçka që bie ndesh me bindjet tuaja. Atyre u kërkohet që t’ju shpjegojnë anën e tyre dhe të dëgjojnë tuajat, vetëm atëherë do të krijohet tokë pjellore për një ndryshim të perspektivës.

Përfundim

Të bëhesh vërtet i hapur për ide të reja është shumë më e vështirë se sa duket, veçanërisht pasi ka shumë mënyra për të vërtetuar paragjykimet e tua, shkruan MindBodyGreen.

Duhet shumë punë që një person të vendosë të dëgjojë në mënyrë neutrale bindjet e njerëzve të tjerë dhe të fillojë të mendojë për to, dhe përfundimisht të pranojë mendime të ndryshme nga të tijat ose të ndryshojë bindjet e tij nëse ka një bazë për këtë.

Video

1 Koment

Komentet janë të mbyllura.

error: