Nëse hani shumë bukë, mund të keni probleme me presionin e lartë të gjakut

Nëse hani shumë bukë, mund të keni probleme me presionin e lartë të gjakut

Nga dolli për mëngjes në sanduiçe për darkë, buka është një nga ushqimet që konsumojmë më shpesh. Kjo është një nga arsyet pse shumë njerëz e lidhin ngrënien e bukës me shtimin në peshë. Por shtimi i peshës nuk është efekti i vetëm anësor i konsumit të tepërt të bukës.

Sipas një studimi të botuar në vitin 2018 në revistën Nutrients, konsumimi i shpeshtë i bukës shoqërohet me një rrezik në rritje të presionit të lartë të gjakut.

Studiuesit nga Instituti Kombëtar i Kardiologjisë Ignacio Chavez dhe Këshilli Kombëtar për Shkencë dhe Teknologji ndoqën një grup prej 2.011 pjesëmarrësish të rritur me një moshë mesatare prej 37.1-vjeç.

Subjektet që konsumuan një lloj buke të bardhë një herë ose më shumë herë në javë kishin një rrezik 1.39 herë më të lartë për të zhvilluar presion të lartë të gjakut sesa ata që konsumuan bukë tre ose më pak herë në muaj.


Sidoqoftë, studiuesit zbuluan se konsumimi i bukës së drithërave nuk lidhej me një rrezik në rritje të presionit të lartë të gjakut.

Studiuesit arritën në përfundimin se natriumi në bukën e bardhë ndoshta shkakton presion të lartë të gjakut. Përveç kësaj, një raport nga Departamenti Amerikan i Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore thotë se buka është burimi më i madh i natriumit në dietën e amerikanëve.

Për më tepër, një studim i vitit 2014 i botuar në revistën BMC Public Health zbuloi se konsumimi i dy ose më shumë racioneve të bukës së bardhë në ditë rrit ndjeshëm rrezikun e mbipeshes dhe mbipeshes, raporten Eat This.

Të dyja këto gjendje shoqërohen me presion të lartë të gjakut. Prandaj, nëse keni probleme me presionin e lartë të gjakut, përpiquni të zvogëloni marrjen e bukës së bardhë.

Lexo edhe

Video

1 Koment

Komentet janë të mbyllura.