Nënvariantet e reja Omicron janë rezistuese ndaj vaksinave

Nënvariantet e reja Omicron janë rezistuese ndaj vaksinave

Nënvariantet Omicron BA.4 dhe BA.5 shmangin antitrupat si te njerëzit që kanë pasur një infeksion të mëparshëm me COVID-19 ashtu edhe tek ata që janë vaksinuar plotësisht, duke përfshirë një dozë përforcuese, sipas një studimi të ri nga Qendra Mjekësore Beth Israel Deaconess.

Sipas një studimi të ri të botuar të mërkurën në New England Journal of Medicine, raporton CNN, nivelet e antitrupave neutralizues të shkaktuar nga infeksioni ose vaksinimi i mëparshëm janë disa herë më të ulëta në nënvariantet BA.4 dhe BA.5 krahasuar me koronavirusin origjinal.

“Të dhënat tona sugjerojnë se ekziston mundësia që nënvariantet e reja të omicron mund të çojnë në një rritje të infeksioneve në popullatat me nivele të larta të imunitetit që rrjedhin nga vaksina, si dhe ato me imunitet të lindur ndaj BA.1 dhe BA.2,” tha Dan Barouch, autor dhe drejtor i Qendrës për Kërkimin e Virologjisë dhe Vaksinave në Qendrën Mjekësore Beth Israel Deaconess në Boston.

“Megjithatë, imuniteti i fituar nga vaksina ka të ngjarë të vazhdojë të ofrojë mbrojtje të konsiderueshme kundër sëmundjeve serioze tek ata të infektuar me nënvariantet BA.4 dhe BA.5,” shtoi ai.

Gjetjet e publikuara së fundmi mbështesin një studim të veçantë nga shkencëtarët nga Universiteti i Kolumbisë.


Kohët e fundit ata zbuluan se viruset BA.4 dhe BA.5 kanë më shumë gjasa të shmangin antitrupat në gjakun e të rriturve plotësisht të vaksinuar dhe atyre me një dozë ‘përforcuese’, krahasuar me nënvariantet e tjera të omikronit, gjë që rrit rrezikun e infeksioneve me COVID depërtues imunitar.

Autorët e një studimi të veçantë thonë se rezultatet e tyre tregojnë një rrezik më të lartë të ri-infeksionit edhe te njerëzit që kanë fituar më parë imunitet.

Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve vlerësojnë se 94.7 për qind e popullsisë amerikane të moshës 16 vjeç e lart ka prodhuar antitrupa nëpërmjet vaksinimit, infeksionit ose të dyjave.

BA.4 dhe BA.5 shkaktuan rreth 35 për qind të infeksioneve të reja me COVID në SHBA javën e kaluar, nga 29 për qind një javë më parë, sipas të dhënave të publikuara nga Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Nënvariantet BA.4 dhe BA.5 janë më të përhapurit deri më tani, dhe sipas Qendrës Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve, infeksioni COVID pritet të dominojë Shtetet e Bashkuara, Britaninë e Madhe dhe pjesën tjetër të Evropës në javët e ardhshme.

Lexo edhe

Video