Në Slloveni u mbajt një tubim për të drejtat e fëmijëve të pa lindur

Në Slloveni u mbajt një tubim për të drejtat e fëmijëve të pa lindur

Mijëra njerëz morën pjesë sot në Lubjanë në marshin vjetor për jetën, i cili mbahet nën sloganin “Barazia fillon para lindjes”.

Pjesëmarrësit e marshimit kushtuar të drejtave të fëmijëve të pa lindur thanë se kushtetuta mbron të drejtën për jetë, duke theksuar se duhen përpjekje të përbashkëta për të luftuar abortin.

Organizatorët e kuptojnë marshimin si një mundësi për të shprehur një herë në vit simpatinë me fëmijët e pa lindur, të abortuar, si dhe me prindërit e tyre që nuk dyshojnë, raporton STA.


Marshimi u organizua nga një komitet i udhëhequr nga aktivistja Ursha Cankar Soares, e cila, sipas agjencisë sllovene, kundërshton adoptimin e fëmijëve nga homoseksualët, pasi beson se kjo është e panatyrshme dhe e dëmshme për fëmijët.

Deri më tani janë mbajtur katër marshime: në 2014, 2020, 2021 dhe këtë vit, dhe model janë marshimet në SHBA, të cilat filluan një vit pasi aborti u legalizua në vitin 1973.

Ai ligj u shfuqizua këtë vit, kështu që numri i shteteve amerikane që e trajtojnë abortin si të paligjshëm ose e lejojnë atë në kushte të caktuara po rritet.

Në Slloveni lejohet aborti dhe sipas statistikave numri i tyre është në rënie – në vitin 2009 ka pasur 4.718 aborte, krahasuar me 3.474 në vitin 2018.

Lexo edhe

Video