Në mungesë të kuorumit në vendimmarrje nuk miratohet raporti vjetor i KQZ-së për 2020

Në mungesë të kuorumit në vendimmarrje, Kuvendi i Kosovës nuk ka miratuar sot raportin vjetor të Komisionit Qendror të Zgjedhjeve për vitin 2020.

Komisioni për Legjislacion dhe ai për Buxhet kanë rekomanduar mosmiratimin e këtij raporti, por që partitë opozitare e kanë kundërshtuar këtë gjë, duke thënë se pozita po synon të arsyetojë shkarkimin e kryetares së KQZ-së Valdete Daka nga presidentja Vjosa Osmani.

Deputeti Adnan Rrustemi, tregoi se pse Lëvizja Vetëvendosje nuk do ta përkrahë këtë raport të punës, derisa u shpreh se raporti i KQZ-së për  2020 nuk reflekton përkushtimin për të adresuar disa prej problemeve sistematike për zgjedhjet në Kosovë.

“Vitet jo zgjedhore janë periudha ideale kur institucionet si KQZ merren më së shumti për të adresuar mangësitë e proceseve të mëparshme përmes mësimeve të nxëna e përgatitjeve për zgjedhjet e ardhshme. Por, raporti i KQZ-së për vitin e kaluar nuk reflekton përkushtimin e saj për të adresuar disa prej problemeve sistematike kur bëhet fjalë për zgjedhjet në Kosovë, madje as nuk i evidenton si nevojë për t’u përmirësuar. Nga pasaktësia e mos pastrimi i listës së votuesve, mungesa e adresave e alokimi i pasaktë  i votuesve nëpër qendra të votimit, vështirësitë e votimit jashtë vendit, rinumërimet e shumta, pasaktësitë në plotësimin e formularëve të votimit, fletëvotimet e shumta të pavlefshme, janë disa nga çështjet që ndjekin çdo palë zgjedhje në Kosovë e që janë shprehje e nevojës për të ndërhyrë në operacione zgjedhore. Nga raporti për vitin e kaluar shihet mungesë thuajse e tërësishme për tejkalimin e problemeve të paraqitura”, tha ai.

Deputeti i PDK-së, Hajdar Beqa, tha se përkundër pandemisë me koronavirus, KQZ në vitin 2020 ka organizuar zgjedhje në Podujevë dhe Mitrovicën Veriore, derisa potencoi se raporti ka qenë në rregull.

Ai tha se kundërshtimi i pozitës për këtë raport është vetëm për të arsyetuar shkarkimin e Dakës.


“Atje në komision jemi ndarë pozitë-opozitë, është një praktikë e keqe sepse nuk e kemi vlerësuar punën e KQZ-së dhe sfidat që i ka pasur, por më shumë e kemi arsyetuar sidomos deputetët e pozitës e kanë arsyetuar shkarkimin që i është bërë në mënyrë jo ligjore, jo kushtetuese nga presidentja e Kosovës Valdete Daka dhe kjo i bie në një farë forme të kthejmë edhe në atë zhargonin popullor të drejtësisë, po së pari po e pushkatojmë e pastaj po ia bëjmë edhe vendimin”, tha Beqa.

Edhe deputeti i LDK-së, Armend Zemaj, tha se arsyetimet që kanë dhënë dy komisionet parlamentare që raporti i KQZ-së të mos miratohet nuk janë të bazuara në kompetencat që i ka KQZ-ja.

“Vetë arsyetimet nuk janë të bazuara edhe në kompetencat çfarë i ka KQZ dhe në zgjidhjen e problemeve që dalin pothuajse çdo herë nga mbajtja e zgjedhjeve. Ne duhet të jemi realë, nuk duhet të jemi të ndikuar nga momentumet politike, qoftë edhe nga ajo që e tha kolegu parafolës nga opozita për shkarkimin që ka ndodhur të kryetares së KQZ-së”, tha Zemaj.

Shefi i Grupit Parlamentar i AAK-së, Besnik Tahiri, tha se partitë politike duhet ta kenë parasysh që KQZ përbëhet nga anëtarët e të gjitha subjekteve politike.

“E shoh njëfarë tendence që në një farë forme duke e ditur se është shkarkuar Valdete Daka, goxha shumë të lidhet me menaxhimin që ajo e ka pasur në atë kohë dhe jo domosdo me trajtimin e meritave të raportit. Këtu e kam problemin esencial, problemin e kam që në një kohë kur ne kemi qenë në qeveri është kryqëzuar dikush tjetër, tash kur jeni ju në qeveri po kryqëzohet dikush tjetër”, tha ai.

Kuvendi ka mbyllur punimet për sot, ndërsa deputetët do të mblidhen sërish nesër në orën 14:00 për të zhvilluar debatin parlamentar për pagat në sektorin publik.

Lexo edhe

Video

1 Koment

  • […] në mungesë të kuorumit në vendimmarrje, Kuvendi i Kosovës nuk ka miratuar raportin vjetor të Komisionit Qendror të Zgjedhjeve (KQZ) për vitin 2020. Komisioni për Legjislacion dhe ai për Buxhet kanë rekomanduar […]

Komentet janë të mbyllura.