Në Kinë u zbulua krimbi 500 milionë vjeçar i mbuluar me qime

Në Kinë u zbulua krimbi 500 milionë vjeçar i mbuluar me qime

Paleontologët kanë zbuluar një krijesë të çuditshme të ngjashme me krimbat nga Periudha Kambriane që ka karakteristika të lidhura me tri grupe kafshësh të gjalla.

Vetëm 1.25 centimetra i gjatë dhe i mbuluar me qime, Wufengella e blinduar po jep të dhëna se si evoluuan filtrat e lashtë.

Wufengella është rreth 518 milionë vjeçare, duke e vendosur atë drejt fundit të shpërthimit Kambrian – një periudhë e diversifikimit të jashtëzakonshëm evolucionar në jetën e kafshëve.

Morfologjia e saj unike – nga skeleti dhe qimet e saj asimetrike te lobet e saj të rrafshuara – e lidh kafshën me tri grupe të jetës moderne: brakiopodët (të cilët duken shumë si molusqet), briozoanët (të njohur si kafshë myshk) dhe phoronids (krimbat e patkoit).

Një analizë e fosilit të ngjashëm me krimbin është publikuar sot në revistën “Current Biology”.


“Kjo është një kafshë që kemi shpresuar të gjejmë një fosil për dekada,” shkroi Jakob Vinther, një paleontolog në Universitetin e Bristolit dhe bashkautor i punimit, në një email për Gizmodo.

“Është me të vërtetë një kadet hapësinor anatomik. Duket si një fëmijë i dashuruar bastard mes një krimbi dhe një chiton gumboot (lloj molusku).”

Kafsha, emri stenografi i së cilës do të thotë feniks vallëzues, u zbulua në vitin 2019 në një kodër në provincën Yunnan të Kinës.

Ruajtja e jashtëzakonshme e fosilit do të thotë që detajet e indeve të buta të tij ruhen së bashku me skeletin e tij të fortë.

Për shkak se shpërthimi Kambrian pa kaq shumë diversifikim në një kohë kaq të shkurtër, mund të jetë e vështirë për paleontologët të dinë se si kafshët evoluuan nga njëra-tjetra dhe si mund të dukeshin paraardhësit e tyre të përbashkët.

Lexo edhe

Video