Në Itali po thahet liqeni i famshëm Garda

Në Itali po thahet liqeni i famshëm Garda

Liqeni Garda, i cili është më i thelli në Itali, po thahet, gjë që ka habitur shumë njerëz në mënyrë të pakëndshme.

Niveli i ujit të këtij liqeni është në një nivel të ulët rekord, prandaj tani mund të shihen shkëmbinj nënujorë. Temperatura e ujit në liqen është pothuajse e barabartë me temperaturën e ujit në Karaibe.

Turistët thanë se ishin të tronditur nga ajo që gjetën, duke ditur se në çfarë gjendje ishte liqeni më parë.


Niveli i ulët rekord i ujit të këtij liqeni është edhe pasojë e lejimit të devijimit të ujit të tij në lumenjtë e afërt të rëndësishëm për fermerët. Ky vendim është marrë për shkak të sasive të vogla të shiut. Gjithashtu, janë reduktuar fondet për mbrojtjen e liqenit, i cili është një atraksion turistik.

Veriu i Italisë është i prekur nga thatësira, e cila është pasojë e ndryshimeve klimatike. Lumi Po, i cili është lumi më i gjatë në këtë vend, është tharë në disa pjesë të shtratit të tij.

Kjo ndikoi në jetën e përditshme të banorëve të zonës së përmendur të vendit, përfshirë edhe fermerët. Po është shumë e rëndësishme për prodhimin e ushqimit, pra për ujitjen e sipërfaqeve bujqësore. Fermerët kanë humbje prej disa miliardë eurosh.

Italia nuk është i vetmi vend evropian i prekur nga thatësira, e cila konsiderohet më e keqja në 500 vjetët e fundit. Thatësira ka prekur edhe Portugalinë, Spanjën, Francën, Gjermaninë, Holandën dhe Britaninë e Madhe. Ekziston mundësia që thatësira të përhapet në 47 për qind të Kontinentit të Vjetër, raporton Euronews.

Lexo edhe

Video