Në grevë për festa, Franca e paralizuar gjatë Krishtlindjeve

Në grevë për festa, Franca e paralizuar gjatë Krishtlindjeve

Grevistët e Francës janë aq të zemëruar me planet e presidentit Macron, saqë kanë vendosur ta përdorin masivisht festën e Krishtlindjeve për të zbatuar kërkesat e tyre.

Fokusi kryesor është në transportin hekurudhor. Asnjë ndryshim thelbësor nuk pritet, bëri të ditur SNCF. Madje aleanca e sindikatave po zgjerohet gjithnjë e më shumë: me shoqatat e sindikatave CGT, FO dhe SUD, të cilat kanë qenë në grevë deri tani, janë bashkuar ndërkohë nga punonjësit e sindikatës së moderuar të hekurudhave CFDT.

Protestat dhe grevat kundër reformës së planifikuar të pensionit të qeverisë qendrore kanë rreth dy javë e gjysmë që vazhdojnë. Këtë të hënë, udhëtuan mesatarisht 40 përqind e trenave të shpejtësisë së lartë TGV. Të prekura janë edhe lidhjet me Gjermaninë. Demonstruesit bllokuan përkohësisht trafikun edhe në linjën 1 të metrosë, një nga të paktat në kryeqytet ku trenat vazhdojnë të qarkullojnë.


Ministrja e Mjedisit Francez Elisabeth Borne e dënoi aktin: e drejta për grevë nuk lejon bllokime dhe frikësime të udhëtarëve, tha ajo.Një “pikë e vështirë” në negociata mbetet mosha e ardhshme e daljes në pension, siç tha CFDT. Planet e qeverisë përcaktojnë se ajo faktikisht do të rritet nga 62 në 64 vjeç. Reforma e pensioneve është premtimi kryesor në reformën e Macronit.

Ai dëshiron të unifikojë sistemin e komplikuar me 42 rregullore të ndryshme në Francë dhe të zvogëlojë deficitin prej miliarda eurosh të fondeve të pensioneve.

Lexo edhe

Video

error: