Lajme   Biznes   Sport   Covid-19   Video   Kulturë   Magazina   Ngjarje

Në duart e kujtë do ta lëm shtetin dhe paranë publike në vitin 2021

Në  duart e kujtë  do ta lëm shtetin dhe paranë  publike në  vitin 2021

Viti 2021 viti i shpreses apo i deshprimit?

Kosova sic dihet po ballafaqohet me problem secilin vit me rendë  , vitet shkuan  hiq me pak 20 vjet te pas luftë s me problem të  më dha , konfuzitet  dhe pa ndonjë  optimizë m të  madhë  se do të  ndodhë  një   kthesë  demokratike në  vend.Skena politike pë rbë hë t prej atyre që  20 vjet shtetin e shohë n si “lopë  pë r të  mjelur”,  ose po sikur pemë n per ti mbledhe frytat por jo pë r tu kujdesur pë r të  mirë mbatjure atë  dhe per të  lenë  vend së rish vtitin tjetë r pë r të  mbledhe frutat.

Eshtë  e  dhimbshme dhe dë shpruese .Viti 2020  ishte vit i koronavirusit dhe I rrë zimit të  qeverive dhe luftë s së  pangopur pë r pushtet dhe të  atyre njerë zve që  të rë  ditë n rrijn kafeve e në  mbremje shkojn ne debate  televizive pë r të  iu treguar pse ata e meritojn votë n e qytetarve.Derisa sikur kaiteritë  dhe restorantet  I bë nin  analfabetet ministra e deputet, ne kohë n e koronavirusit kë to gjë ra u bë në  pë rmes viberit dhe facebook.

Vazhdon tradita e keqe ku politika sherbë n si mjet pasurimi dhe perfitimi dhe pë r të  u bë rë  i njohur në  publik, e pë r kë të  publikut nuk duhet te iu kthehet gjë  më  të  mirë  por vetë m pë r të  marr votat e tyre dhe pë r të  sunduar me paran e tyre .Kjo taditë  e keqe demokratike dhe e mbrapasht vazhdon dhe do të  vazhdoj pë r një  kohë  të  gjatë  pë rderisa politika nuk zhvevshet si mjet punë simi , dhe si mjet perfitimi , pra perderisa politika të  shndrrohet në  mjet pë rfitues nga qytetari.

A  janë  lypsat e votave budalla?

Kjo është  kategoria me e menqur e shoqërisë  , pse te merren me kredi dhe borxhe  për të  hapur dyqane dhe kompani ekonomike më  mirë  me jetuar prej parave të  gatshme të  qytetarve.

Pse të  zgjohet një  deputet në  ora 7 te menegesit , më  mirë  të  zgjohet në  ora 12 të  ditës dhe punen e fillonë ne  kafiteri dhe qebaptoret apo restornatet, ky është  luksi që të    sjellë  politika të  gjitha të  mirat pa asnjë  të  keqe.

Pra politika është  mjet I shenjtë  dhe i bekuar për të  padishmin dhe përtacin në  sisitemin kapitalist , Kosova s’ka ekonomi  të  tregut ose është  në   fillim të  saj, shteti është  punëdhënsi kryesorë   dhë  ndërmarrjet publke vetëm RTK ka të  punësuar njerë z që  nuk dihet as si janë  hy  në  punë   vec kur të  i shihni njerëzit ose japin lajme ose bëjnë  kronika.

KEDS po ashtu kompani e problemeve, VALA 900 mbrohet nga dajalllaret – deputet nga vëllëzërit  deputetë  ose nga partia .Valla 900 është  kompania me e madhe e nepotizmit politik dhe njerëzve familjar të  partive politike po sikur ambasadat e Kosovës përplotë  militant politik ambasador , shërbyes civilë  nëpër ambasada, sekretarë  e gjithcka.

Pse nuk kena me pa ditën tonë ?

Ditën e prosperitet e të  demokracisë  mund ta presim vetëm kur me politik merrë n ata që  meritojn të  merrë n dhe në  radhë  të  parë  kanë  bë rë  dicka shumë  të  dobishme pë r vete dhe familjen  e tyre me djersë  e sakrificë  dhë  pë rkushtim pë r të  ndë rtuar së  pari një  fmailje të  shendosh pë r vete pastaj pë r të  berë  shumë  pë r qytetarë t.Se politika e tillë  nuk po ndodhë  në  Kosovë  edhe kjo dihet , edhe pë r një  kohë  të  gjatë  me nje mentalitet të  tillë  politik të  sotë m qytetarë t shpresë b e tyre do ta ndë rtojn duke menduar pë r të  shtegtuar po sikur pë llumbat e zogjë t në  vendet me të  ngrohta.

Viti 2021

Vit I së rishë m I sfidave së  pari sfida me e madhe e lypsve t ë  votave ë shtë  se sit ë  ruajn pagë n e deputetit si individ në  radhë  të  parë  e pë r parti ska dertë  sa fiton pë rqeindje votash, tash do te ketë  mobilizim të  hajnave t ë partive të  numrimi votavae, dhe së rish lideret iu tregojn komisionerve se ush duhet të  votohet e kush jo?Kjo ndodhë  gjothmon në  Kosovë , pë rderis apë r vjedhje të  votavae nuk akuzohen asnjeherë  lideret që  I shtyjn komisionerë t e tyre pë r t ë vkedhe dhe manipuluarpor individet partiak pra komisionerë t  e paguajn cmimin e liderve të  tyre. Sfida e dytë  ë shtë  kush me kanë  me bë  koalicion?

Tash si duket të  gjithë  do të  ikin nga linjat e kuqe se janë  qujture jo te menqura ata të  cilët vendosin  linja e mbetën pa bukë  deputeti dhe pa paga të  majme që  i marrin nga qytetarët, tash s’ka linja të  kuqe janë  bërë  të  gjelberta kush mbetët i kuq lanë  duart dhe këmbët pa sapun dhe mbetet  rrugëve.


Pra lypsat edhe ata inatgjinjet më  të mdhenjë  politik po zbutën askush nuk është  budallë  me vendos linja te kuq e me mbet në  rrugë e   pa punë ?

Këta budallenjë  mund të  mos ekzistojn në  këto zgjedhje te ardhshme.

Pra s’ka budallenjë  të  gjithë  te menqur janë  bërë  analfabetet  nga linjat e kuqe mbetën në  rrugë e  me linja te gjelberta punësohen jo vetëm ata në  shtet por edhe familjarët e tyre, partiakët  e tyre dhe ambasadorë t partiak që  I bëjnë , pra të  gjithë pëfiritojnë  nga linjat e gjelberta.

Tash më  mirë  koalicion me ata që  mund te merrën vesh për të  zgjedhë  qeverinë  e re dhe presidentin e ri të  shtetit, pra koalicioni i ardhshë m i ka dy pazare pë r ti bë rë  : postin  e kryeministritë  dhe postine presidentit.

Pra beteja me e madhe është  kush po del partia e parë  që  i ipet e drejta dy herë  me zgjedhë  kryemiistrin, nëse nuk e bënë  dy herë  fituesi,  atëherë  humbësit bëhen  bashkë  dhe bëjnë  koalicion dhe ndajn tallin, pra kush është  budallë   me hup postin e kryeministrit dhe të  presidentit, nëse do te ketë  kësi budallenjë  atëherer “normal” që  do të  mbetën opozit konstruktive dhe të  luftojn sa më  parë  ta rrëzojn sërish qeverin për të shkuar në  zgjedhje

 sërish, por kurrë  mendja nuk iu shkon me lanë  politikën e me hap një  dyqan në  mahallë  apo ne fshatë  me punue vet e më  përfituar më  djerës  paranë  e jo me rrjepë  qytetarin.

Qytetari i Kosovës i kishte pas 7 lë lë kura e më  shumë  ,  pra po i regjenerohet lëkura gjithmonë .

Ata që  u morën në  Hagë  po bëjnë  fonde private për të  mbledhë  pare,  nuk ka dertë  që  shteti po jep para për avokatet e tyre,  por ata dëshirojn të  ndihen  më  të  sigurt edhe pas burgut apo shpalljes së  pafajshëm të  tyre.

A jemni na të   menqur dhe a do të  mbushemi mend ndonjëherë ?

Kjo varet nga ne, nëse e ndryshojm mendimin se i papuni nuk shtin në  punë  njerëz,  por  e shtin vetën dhe familjen e tij në  punë   dhe njerëzit e parties,   atë herë  ne votojm njerëz dhe kandidat me nje biografi  të pasur dhe të  pa korruptuar, njerëz që  me djersën e vet e kanë  mbërri pasurimin e jo me parat e qytetarve,  e kësaj  here jemi te menqur të  pjekur dhe dinjitozë  dhe nuk e japim paran tonë  për njerëz që  lypin vota kotë  e pë rfitojn  nga populli.

Në  këto zgjedhje të  vitit 2021 nuk do të  mund të  kandidohen ata që  tre vjet e fundit janë

 dënuar nga gjykata , e tash kë tu është  problemi? Ne mesin e njerëzve  të  partive ka plotë

  njerëz të  tillë  , së  pari në  VV hiq me pak se 27 prej tyre, në  PDK mbi 12, në  AAK mbi 10 dhe në  LDK rreth 9 persona.

Pra nuk e rastsishme pse nuk u morën vesh për datën e zgjedhjeve  për shkak se po i rishikojn se  a janë  në  atë  listë  ku ata nuk janë  të  denjë  të  kandidohen për deputet më ?

Këtë  rishikim po pret VV nëse Gjykata Kushtetuese jep sqarime shtese për këtë  cë htje nëse nuk i rrok ata , atëhëre në  javë n e partë  të  janarit 2021 do te caktohen zgjedhjet, nëse jo ateherë  pritet krizë  edhe në  caktimin e datës dhe Qeveria Hoti vazhdon me punue..

Lexo edhe

Video

1 Koment

Komentet janë të mbyllura.

error: