Ndotësi i zbuluar në vaksinën Moderna mund të jetë grimcë metali

Ndotësi i zbuluar në vaksinën Moderna mund të jetë grimcë metali

Ndotësi i gjetur në një ngarkesë të vaksinës Moderna të dorëzuar në Japoni ka të ngjarë të jetë grimcë metalike, raportoi rrjeti japonez NHK, duke cituar burime në Ministrinë e Shëndetësisë.

Japonia njoftoi të enjten se po tërhiqte 1.63 milion doza të vaksinës Moderna me kujdes sepse “trupa të huaj” ishin gjetur në disa prej tyre.

Një raport i NHK, i publikuar të enjten vonë, citoi burime të ministrisë duke thënë se grimcat reaguan ndaj magneteve dhe për këtë arsye dyshoheshin se ishin metalike.

Moderna i ka përshkruar ato si “grimca” që nuk janë kërcënim për sigurinë dhe as nuk zvogëlojnë efektivitetin e vaksinës.

Një zyrtar i Ministrisë së Shëndetësisë tha se ende nuk ishte konfirmuar se çfarë lloj grimcash ishin të përfshira.


Qeveria raportoi gati 25.000 infeksione të reja dhe raste të rënda dhe një rritje rekord prej 2.000 rastesh të enjten.

Ministria tha se seria e vaksinave të Modern u tërhoq si një masë paraprake, por masa bëri që disa kompani japoneze të anulonin vaksinimin e punëtorëve dhe rregullatori evropian i barnave për të filluar një hetim.

Deri më tani, rreth 54 për qind e popullsisë së Japonisë ka marrë të paktën një dozë, sipas një gjurmuesi të Reuters.

Ministria japoneze e Shëndetësisë tha se dozat prodhoheshin në të njëjtën linjë prodhimi në të njëjtën kohë në Spanjë dhe besonte se nuk kishte rreziqe “të rëndësishme” të sigurisë shëndetësore.

Ministria gjithashtu publikoi numrat e tre dërgesave: 3004667, 3004734 dhe 3004956, në mënyrë që individët të mund të kontrollonin nëse kishin marrë një dozë nga ato dërgesa.

Lexo edhe

Video