Ndërroi jetë Bozhidar Deliq, nënkryetar i Kuvendit të Serbisë

Ndërroi jetë Bozhidar Deliq, nënkryetar i Kuvendit të Serbisë

Gjenerali në pension Bozhidar Deliq ka ndërruar jetë sot pas një sëmundje të gjatë dhe të rëndë, kanë konfirmuar për Danas nga Partia e Re Demokratike e Serbisë.

Deliq u zgjodh nënkryetar në mbledhjen e Kuvendit të Serbisë. Në zgjedhjet e 3 prillit ishte bartës i listës së koalicionit DSS-POKS, si kryetar i lëvizjes “Nuk ka kthim mbrapa – Serbia është prapa”, që ishte edhe slogani i Brigadës 549 të Motorizuar e cila ka vepruar në vitet 1990 gjatë luftës në Kosovë, raporton Danas.

Nëntogeri më i ri, koloneli dhe gjenerali më i ri në UJ, shefi i shtabit të 549 të motorizuar mori detyrën në vitin 1997. Kjo brigadë në periudhën 1998-1999. mori pjesë, ndër të tjera, në Betejën e Pashtrikut, duke luftuar kundër Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës dhe NATO-s.

Ata u tërhoqën nga Kosova pas nënshkrimit të Marrëveshjes së Kumanovës, e cila, siç theksoi vazhdimisht Deliqi, ishte e vështirë për shumë ushtarë dhe vullnetarë të kësaj brigade.


Për shkak të betejës në Pashtrik, brigada u nderua me Urdhërin e Heroit Kombëtar, të cilën publiku e shihe edhe si heroike. Fondi për të Drejtën Humanitare raportoi se mbi 2100 civilë shqiptarë u vranë në zonën e përgjegjësisë së UJ-së.

Ai doli në pension, siç theksoi, në mënyrë të paligjshme, në vitin 2005 në moshën 49-vjeçare. Në legjislaturën aktuale të Kuvendit, ai u zgjodh në postin e nënkryetarit të Kuvendit, me sugjerim të koalicionit NADA, ku së bashku me lëvizjen e Delicit bëjnë pjesë edhe Partia Demokratike e Serbisë dhe Lëvizja për Rimëkëmbjen e Mbretëria e Serbisë.

Në karrierën e tij politike, ky gjeneral u largua dy herë nga Partia Radikale Serbe e Vojisllav Sheshelit, herën e parë së bashku me Tomislav Nikoliqin kur u themelua Partia Progresive Serbe dhe herën e dytë me Nemanja Sharoviqin kur u themelua lëvizja “Ljubav Vera Nada”.

Kundër ish-komandantit të Brigadës 549 të Motorizuar të Ushtrisë Jugosllave, Bozhidar Delic, shoqata për krime lufte “Gjakova 98-99” ka dorëzuar tre kallëzime penale në Prokurorinë Speciale të Kosovës për krime lufte gjatë luftës në Kosovë./ Danas/

Lexo edhe

Video