Mumifikimi i lashtë egjiptian s’kishte për qëllim të ruante trupat, zbulon ekspozita e re

Mumifikimi i lashtë egjiptian s’kishte për qëllim të ruante trupat, zbulon ekspozita e re

Prej kohësh besohet se egjiptianët e lashtë përdornin mumifikimin si një mënyrë për të ruajtur një trup pas vdekjes.

Megjithatë, një ekspozitë e ardhshme muzeore tregon se kjo nuk ishte kurrë kështu, dhe përkundrazi, teknika e përpunuar e varrimit ishte në fakt një mënyrë për ta udhëhequr të ndjerin drejt hyjnisë.

Studiuesit nga Muzeu i Mançesterit i Universitetit të Mançesterit në Angli po nënvizojnë keqkuptimin e zakonshëm si pjesë e përgatitjeve për një ekspozitë të quajtur “Mumiet e Arta të Egjiptit” që hapet në fillim të vitit të ardhshëm.

Ky kuptim i ri për qëllimin e synuar të mumifikimit në thelb përmbys shumë nga ajo që u mësohet studentëve për mumiet.

“Është e madhe, 180,” tha për Live Science, Campbell Price, kuratori i muzeut të Egjiptit dhe Sudanit.

Pra, si lulëzoi saktësisht ky keqkuptim për kaq shumë kohë? Price tha se ideja e udhëhequr nga perëndimi filloi me studiuesit viktorianë të cilët gabimisht përcaktuan se egjiptianët e lashtë po i ruanin të vdekurit e tyre në një mënyrë të ngjashme si dikush do të ruante peshqit. Arsyetimi i tyre? Të dy proceset përmbanin një përbërës të ngjashëm: kripën.

“Ideja ishte që ju të ruani peshkun për të ngrënë në një kohë të ardhshme,” tha Price. Pra, ata supozuan se ajo që po i bëhej trupit të njeriut ishte e njëjtë me trajtimin e peshkut”.

Megjithatë, substanca e kripur e përdorur nga egjiptianët e lashtë ndryshonte nga kripa e përdorur për të ruajtur kapjen e ditës. I njohur si natron, ky mineral natyral (një përzierje e karbonatit të natriumit, bikarbonatit të natriumit, klorurit të natriumit dhe sulfatit të natriumit) ishte i bollshëm rreth shtretërve të liqeneve pranë Nilit dhe shërbeu si një përbërës kryesor në mumifikimin.

“Ne e dimë gjithashtu se natroni përdorej në ritualet e tempullit dhe aplikohej në statujat e perëndive,” tha Price. “Është përdorur për pastrim”.


Price tha se një material tjetër që zakonisht lidhet me mumiet është temjani, i cili gjithashtu shërbeu si dhuratë për perënditë.

“Në historinë e lashtë egjiptiane, ne kemi zbuluar se ato ishin gjithashtu dhurata të përshtatshme për një perëndi,” tha ai.

“Edhe fjala për temjan në egjiptianen e lashtë ishte ‘senetjer’ dhe fjalë për fjalë do të thotë ‘të bësh hyjnore’. Kur ju jeni duke djegur temjan në një tempull, kjo është e përshtatshme sepse ajo është shtëpia e një perëndie dhe e bën hapësirën hyjnore. Por atëherë kur përdorni rrëshirë temjan në trup, ju po e bëni trupin hyjnor dhe në një qenie të perëndishme. Ju nuk po e ruani domosdo atë.”

Ashtu si egjiptianët, egjiptologët viktorianë gjithashtu besonin se të vdekurit do të kishin nevojë për trupat e tyre në jetën e përtejme, gjë që shtoi më shumë besim në keqkuptimin e mumifikimit.

“Nuk ndihmoi që kishte një obsesion biomjekësor që lindi nga idetë viktoriane për nevojën e trupit tuaj të plotë në jetën e përtejme. Kjo përfshinte heqjen e organeve të brendshme. Mendoj se në fakt ka një kuptim disi më të thellë…dhe në thelb ka të bëjë me kthimin e trupit në një statujë hyjnore sepse personi i vdekur është transformuar,” tha Price.

Arkeologët shpesh gjejnë mumie të vendosura me një sarkofag që tregon ngjashmërinë e të ndjerit.

“Në gjuhën angleze, një maskë është diçka që errëson identifikimin tuaj; një portret zbulon identitetin. Ato objekte, panele dhe maska ​​i japin një imazh të idealizuar formës hyjnore,” tha Price.

Si pjesë e ekspozitës, muzeu do të shfaqë një numër maskash varrimi, portrete panelesh dhe sarkofagësh të lidhur me varrosjet e lashta egjiptiane, duke ofruar prova të mëtejshme të synimeve origjinale të mumifikimit.

“Mumiet e Arta të Egjiptit” do të ekspozohen në Muzeun e Mançesterit duke filluar nga 18 shkurt 2023. Muzeu ka botuar gjithashtu një libër me të njëjtin titull shkruar nga Price për të shoqëruar ekspozitën e ardhshme.

Lexo edhe

Video