Mos i injoroni sinjalet: Si të dalloni ankthin nga depresioni

Mos i injoroni sinjalet: Si të dalloni ankthin nga depresioni

Një psikolog zbulon dallimin mes ankthit dhe depresionit – simptoma që nuk duhen anashkaluar!

Në jetën e përditshme stresuese, ndonjëherë na duket pothuajse e pamundur të shmangim frikën dhe tensionin, dhe humori ndryshon disa herë në ditë. Dy kushtet e para që shumë njerëz mendojnë kur bëhet fjalë për shëndetin mendor janë ankthi dhe depresioni – por këto dy kushte janë shumë të ndryshme.

Psikologia ukrainase Julia Medvedeva zbuloi se si mund të dallojmë më lehtë midis këtyre dy kushteve:

“Ankthi na jepet për mbijetesë. Doza të vogla frike aktivizojnë aftësinë tonë për të marrë vendime dhe për të vepruar në mënyrë proaktive. Dhe çfarë është më e rëndësishme: ankthi normal është gjithmonë adekuat për shkaktarin.”

Është krejtësisht ndryshe me një gjendje ankthi që është konstante dhe që dëmton cilësinë e jetës së përditshme. Psikologia tregon se ankthi i vazhdueshëm, nëse nuk mund ta ndash veten nga frika, mund të kthehet në depresion.

Këtu janë sinjalet që tregojnë rrezikun e depresionit:

Në mëngjes dhe në mbrëmje ndiheni të dëshpëruar, është e vështirë të bëni gjërat e zakonshme, si larja e dhëmbëve ose rregullimi i shtratit.


Jeni të lodhur – tensioni i brendshëm është shumë i fortë.

Mendime negative obsesive që nuk mund t’i largoni

Edhe fjalët apo veprimet e zakonshme ju shqetësojnë. Si rezultat, marrëdhëniet me njerëzit mund të shemben.

U shfaqën veprime obsesive: lëvizja e gjërave, larja e duarve, etj.

Pagjumësia

Shfaqja e obsesionit: melodi ose fraza obsesive në kokë, ekziston gjithashtu një frikë e vazhdueshme nga afrimi i telasheve.

Nëse jeni duke u përballur me ndonjë nga simptomat e mësipërme ose mendoni se shëndeti juaj mendor është i dëmtuar, është e nevojshme të konsultoheni me një specialist. Sa më shpejt të filloni të ushqeni shëndetin tuaj mendor, aq më shpejt dhe më lehtë do të gjeni ekuilibrin.

Lexo edhe

Video