Moody’s konfirmon vlerësimet Baa1 të Bullgarisë, ruan një perspektivë të qëndrueshme

Moody’s konfirmon vlerësimet Baa1 të Bullgarisë, ruan një perspektivë të qëndrueshme

Moody’s Investors Service ka vërtetuar se vlerësimet afatgjate të Qeverisë së Bullgarisë në Baa1, janë të qëndrueshme, njoftoi Ministria Bullgare e Financave.

Sipas agjencisë ndërkombëtare të vlerësimit, Bullgaria ende mund të përmbushë objektivin e saj të vitit 2024 për adoptimin e euros, por skenari bazë është që adoptimi ka të ngjarë të shtyhet të paktën deri në vitin 2025.

Pritjet e Moody’s janë që kriza evropiane energjetike nuk do të dobësojë materialisht fuqinë ekonomike dhe fiskale të Bullgarisë.


“Qeveria bullgare është dëshmuar efektive në forcimin e rrugëve alternative të furnizimit me gaz nëpërmjet Greqisë dhe Turqisë, si dhe furnizimet alternative të gazit natyror, më së shumti nga Azerbajxhani,” thuhet në raport.

Moody’s vlerëson se ekonomia bullgare u rrit me 2.7% të PBB-së në 2022. Ndërsa norma e rritjes pritet të ngadalësohet në 1.4% të PBB-së në 2023, Moody’s pret që kjo të jetë ndër normat më të fuqishme të rritjes midis sovranëve evropianë këtë vit.

Sipas agjencisë së vlerësimit, inflacioni do të jetë i lartë, por në rënie drejt 6.0% deri në fund të 2023, nga 14.3% në fund të 2022./BTA/

Lexo edhe

Video