Monedha ari të fshehura në shekullin e 7-të u gjetën në Izrael

Monedha ari të fshehura në shekullin e 7-të u gjetën në  Izrael

Arkeologët në Izrael njoftuan se 44 monedha ar të pastër që datojnë nga shekulli i 7-të u gjetën në rezervatin natyror të fshehur në një mur.

Një grumbull me peshë rreth 170 gramë u gjet pranë përroit të Hermonit (Banias), dhe ekspertët vlerësojnë se dikush e fshehu gjatë pushtimit mysliman të zonës në vitin 635.


“Mund të imagjinojmë pronarin të fshehë pasurinë e tij për shkak të luftës së ardhshme me shpresën se një ditë do të kthehet për pronën e tij”, tha Yoav Lerer, kreu i gërmimit.

Përveç monedhave të arit, arkeologët kanë zbuluar mbetje ndërtesash, kanalesh dhe tubash, monedha bronzi dhe më shumë në zonën e vendbanimit të lashtë, thanë autoritetet izraelite.

Banias ka një vend të veçantë në traditën e krishterë, pasi është zona ku Jezusi i tha apostullit Pjetër se ai do të “ndërtonte kishën e tij mbi shkëmb”.

Lexo edhe

Video