Mjekët kanë zbuluar se sa shpesh duhet të kryeni një lëvizje të zorrëve

Mjekët kanë zbuluar se sa shpesh duhet të kryeni një lëvizje të zorrëve

Edhe pse disa njerëz nuk kanë rehati kur flasin për zakonet e tyre, është e rëndësishme të informohen për shëndetin e sistemit tretës.

Për shembull, nëse e dini se sa shpesh ju duhet të shkoni në banjë, atëherë do të jeni në gjendje të dalloni se çfarë është jonormale dhe kur të shkoni te mjeku.

“Zakonisht konsiderohet normale nëse një jashtëqitje e trashë kryhet deri në tri herë në ditë dhe është e rrallë tek ata që e kanë atë tre herë në javë”, thotë gastroenterologia Jesse P. Hutton.

Një studim i kryer në vitin 2010 me të rriturit e moshës 18 deri në 70 vjeç zbuloi se 98 për qind e të anketuarve kishin jashtëqitje tri herë në ditë deri në tri herë në javë. 77 për qind e tyre raportuan urinim normal, 12 për qind të fortë dhe 10 për qind të butë.

“Disa njerëz mund të shkojnë në tualet më shumë se tri herë në ditë ose më pak se tri herë në javë, dhe për ta mund të jetë ende normale. Kur filloni të ndjeni ndryshime në frekuencë, kjo mund të tregojë se diçka nuk është në rregull,” tha Hutton.

Gjithashtu,  Ashkan Faradi ju paralajmëron të ndiqni edhe zakone të tjera. Urinimi juaj është ndoshta normal nëse zbrazni plotësisht zorrët dhe nëse jashtëqitja është e fortë.


Faktorët që ndikojnë në shpeshtësinë e urinimit

Mosha: Kapsllëku është më i zakonshëm me kalimin e moshës. Kjo është për shkak të ngadalësimit të kontraktimeve të zorrës së trashë dhe pakësimit të sasisë së ujit në zorrën e trashë, thotë Hutton.

Medikamentet: Marrja e medikamenteve është një nga arsyet më të shpeshta të kapsllëkut, thotë Faradi. Disa shembuj të këtyre barnave janë disa antidepresantë, antiacidë të caktuar, disa qetësues kundër dhimbjeve, medikamente të caktuara për presionin e lartë të gjakut.

Niveli i aktivitetit: Nëse nuk ushtroni shpesh dhe jeni relativisht të palëvizshëm, ka më shumë gjasa të keni kapsllëk, thotë Faradi. Kjo për shkak se palëvizshmëria mund të ngadalësojë zorrët.

Dieta: Zakonet e të ngrënit luajnë një rol të madh në lëvizjen e zorrëve. Nëse ju mungojnë fibrat në menynë tuaj, kjo mund të kontribuojë në kapsllëk, thotë Hutton. Fibra ndihmon në ruajtjen e lëvizjes së traktit tretës. Nga ana tjetër, nëse ndryshoni papritur dietën tuaj dhe filloni të hani shumë më shumë fibra, mund të vëreni se urinoni më shpesh se më parë, thotë Faradi. Ushqimet e pasura me fibra përfshijnë produktet me drithëra, frutat dhe perimet.

Stresi: Periudhat e stresit ose ankthit të lartë mund të ndikojnë në frekuencën e lëvizjeve të zorrëve dhe mund të manifestohen si kapsllëk ose lëvizje më të shpeshta të zorrëve, ndonjëherë edhe diarre, thotë Faradi.

Nëse dëshironi të urinoni rregullisht, mund të bëni disa ndryshime në stilin e jetës. Rritni marrjen e fibrave, merrni probiotikë, pini shumë ujë dhe bëni stërvitje, këshillojnë mjekët.

Lexo edhe

Video